Bestel de DVD bij ...

Koop House of 9 bij Amazon.co.uk
House of 9
Genre:Psychologisch
Regisseur:Steven R. Monroe
Scenario:Philippe Vidal
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:86 minuten
Cast:Dennis Hopper, Kelly Brook, Hippolyte Girardot, Peter Capaldi, Susie Amy


Hoeveel goede en oorspronkelijke ideeŽn de Canadese indiefilm Cube herbergde wordt natuurlijk vooral duidelijk uit het succes van de Saw films. Maar ook in de 'gags' is dankbaar gewinkeld, bijvoorbeeld door Joel Silver met Steve Beck's Ghost Ship, en door Paul W.S. Anderson in diens Resident Evil. House of 9 vertelt een vergelijkbaar verhaal over 9 willekeurige jonge mensen die zonder duidelijke aanleiding worden opgesloten in een ingemetseld huis. De overlevende wordt een beloning van vijf miljoen in het vooruitzicht gesteld, mits hij of zij de enige is. Hun lotgevallen worden bekeken door een anonieme voyeur die het huis daartoe heeft volgehangen met camera's en microfoons.

Hoewel de vormgeving van de film verzorgd is, met uitgekiende decors en vloeiend camerawerk, valt zowel op de maatvoering van de film als op de prestaties van de acteurs wel het een en ander af te doen. De opzet van het verhaal is simpel maar redelijk doeltreffend, maar de film raakt met de eigen uitgangspunten in de knoop. De slachtoffers zijn uitverkoren vanwege hun stereotyperingen en komen daar niet los van. Hoewel dit in narratieve zin consequent is, heeft de dramatische spanningsboog hiervan te lijden omdat de kijker als gevolg daarvan bijna anderhalf uur naar het paranoÔde geploeter van een in hoeveelheid afnemende groep mensen zit te kijken waar hij nauwelijks of niet om geeft.

Dat de personages tweedimensionaal zijn, en blijven steken in stereotypen, is niet alleen de acteurs te verwijten. Het scenario biedt hen evenmin enig reliŽf. Waar scenarist Vidal de camera veelvuldig het werk laat doen in nodeloos lang uitgesponnen dansscŤnes en loze dialogen, had hij de daar liggende ruimte kunnen benutten voor een nadere karakterstudie van zijn hoofdpersonen. Het zou geÔnspireerder acteerwerk, meer geboeide kijkers, en een betere film hebben opgeleverd. Toch is de film niet zonder kwaliteit. Regisseur Monroe doet zijn uiterste best om een steriele omgeving te creŽren die weliswaar op het eerste gezicht sterk aan Cube doet herinneren maar daarvan wezenlijk verschilt omdat het niet slechts een vijandige arena is, maar ook een luxueuze die opmerkelijke verlokkingen biedt. Bovendien is aan de film een boeiend en memorabel einde meegegeven.

Het verhaal van House of 9 is weliswaar een mix van de reeds genoemde films Saw en Cube, maar daarbij dient men zich te bedenken dat House of 9 reeds in 2003 in productie was genomen, waardoor iedere verworteling met Saw op toeval moet berusten dan wel, zo niet, door Saw-schrijver Leigh Whannell moet zijn gezocht. Uit respect voor Saw houden wij het maar op het eerste.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (23):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb