Bestel de DVD bij ...

Koop Dagon bij Amazon.co.uk
Dagon
Genre:Bovennatuurlijk, Monsters
Regisseur:Stuart Gordon
Scenario:Dennis Paoli
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:98 minuten
Cast:Ezra Godden, Francisco Rabal, Raquel Meroño, Macarena Gómez, Brendan Price, Birgit Bofarull


Paul en Barbara zijn een jong stel dat het financieel helemaal gemaakt hebben. Om zich wat te ontspannen dobberen ze met Howard en Vicki, een bevriend koppel, op diens jacht voor de Spaanse kust. Alles verloopt als een voorbeeldige vakantie tot er plots een onweer de kop op steekt. Het plotse onweer brengt het jacht al snel in de problemen en het loopt vast op een klip. Vicki, die zich benedendeks bevindt, raakt bij de aanvaring klem met haar been, wat met het stijgende water een dodelijke situatie blijkt. Paul en Barbara nemen de reddingsloep en trachten hulp te zoeken aan land. Eens in het dorpje Imboca aangekomen kloppen ze aan bij de plaatselijke kerk en leggen zij hun probleem uit. Even later vertrekt Paul op met een vissersboot terug naar het jacht om hulp te bieden terwijl Barbara op de kade achterblijft om de politie en een dokter te zoeken. Als Barbara alleen achtergebleven is komt ze tot de vaststelling dat er iets vreemd aan de hand is met de dorpsbewoners.

Ondertussen komt Paul bij het jacht tot de vaststelling dat dit verlaten is en gaat onverrichter zake terug naar het dorp. Terug in Imboca licht de priester hem in dat Barbara op zoek is gegaan naar de politie in een naburige stad en of hij op haar wil wachten in het plaatselijke hotel. Daar aangekomen keren de dorpelingen zich eensklaps tegen hem en rest hem geen andere keuze dan de benen te nemen. Tijdens zijn vlucht doet hij echter enkele onthutsende ontdekkingen en neemt het besef toe dat zijn vriendin in groot gevaar verkeerd. Als de situatie uitzichtloos begint te worden botst Paul op de oude gekke Ezequiel die zijn verhaal doet over wat eens een het welvarende vissersdorp Imboca was.

Geleidelijk werd de zee minder en minder vrijgevig en de dorpelingen zochten heil in hun geloof, tot kapitein Cambarro ten tonele verscheen. Hij beloofde rijkdom en overvloed aan hen die zich tot de zeegod Dagon bekeerden. Allen die hem in de weg stonden werden in koelen bloede afgemaakt, zo ook de priester en Ezequiel's vader. Jaren gingen voorbij en de dorpelingen muteerden langzaam in een soort vismensen die in zee hun leven zouden kunnen voortzetten, en alle mensen doden die voet in hun dorp zetten. Zo zou volgens de oude man Barbara ook afgemaakt zijn en kan Paul niets meer doen dan trachten uit deze nachtmerrie te ontsnappen. Maar zal hem dit ook lukken en is zijn geliefde wel echt dood of houdt de oude Ezequiel nog een en ander achter?

Dagon is een absolute voltreffer van regisseur Stuart Gordon, die al eerder kon bekoren met pareltjes als From Beyond en Re-Animator. Toch haakt hij hier absoluut niet op aan. Wie deze films vergelijkt zal dadelijk merken dat Dagon volwassener en volwaardiger overkomt. Het verhaal is goed opgebouwd en blijft gedurende de ganse film boeien. Ook de karakters komen goed over, vullen elkaar mooi aan en evolueren naarmate de film vordert. De sfeer is sober en soms beklemmend wat me soms een flits doet denken aan de The Evil Dead. Ook de acteerprestaties mogen best gezien worden met een laatste glansrol van Francisco Rabal als de gekke Ezequiel -- hij zou later in 2001 op 75 jarige leeftijd overlijden.

De speciale effecten zijn zeer goed, een uit de band gesprongen computeranimatie daargelaten, en er zitten in de film best enkele adembenemende camerashots. Alles bij elkaar heeft Dagon dan ook alles voor een geslaagde produktie te worden genoemd. Misschien is het net geen klassieker maar dan toch zeker een topfilm.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Snake
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (26):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb