Within the Woods
Genre:Bovennatuurlijk, Splatter
Regisseur:Sam Raimi
Scenario:Sam Raimi
Jaar:1978
Taal:Engels
Speeltijd:32 minuten
Cast:Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Scott Spiegel, Mary Valenti


Within the Woods is een korte (32 minuten), in super-8 opgenomen horrorfilm. De toen 19-jarige Sam Raimi had de korte film nodig om te laten zien wat hij kon om budget los te wrikken voor het 3 jaar latere The Evil Dead. De film is meteen het begin van de regisseurs- en schrijverscarričre van Raimi. Voor Campbell, hoewel hij al eerder in twee films was verschenen, zou het de echte bekendheid als acteur betekenen voor de man van de grote kaak en one-liners. Ook Scott Spiegel zal later terugkeren, zij het niet als acteur maar als co-writer bij Evil Dead 2. Voor Mary Valenti was dit een eenmalig optreden, hoewel haar moeder na 3 jaar wel een van de investeerders zou worden bij het maken van The Evil Dead.

Twee jonge stelletjes gaan op vakantie naar een boerderij in het bos. Bruce en Ellen gaan op ontdekking in het bos en stuiten op een oude Indiaanse begraafplaats. Als Bruce gaat graven vindt hij een oude Indiaanse dolk waarmee Shamanen vroeger mee werden begraven. Nadat ze wat hebben gegeten vallen ze beide in slaap. Als Ellen wakker wordt is Bruce plotseling verdwenen. Ellen wordt vervolgens achterna gezeten en vlucht de boerderij in. Bruce, inmiddels bezeten, wil wraak nemen voor het verstoren van de graven.

Aangezien Within The Woods meer een promotiefilm is voor Evil Dead dan iets anders zijn de overeenkomsten overduidelijk. De manier van het filmen van "het kwaad", het achtervolgen van de acteurs met een camera vanuit het bos, het bonken van de bank tegen het huis, "join us", het onthanden van Bruce en ga zo maar door. Het komt er dus grofweg op neer dat Within the Woods twee maal opnieuw gemaakt is in de vorm van The Evil Dead en Evil Dead 2. Uiteraard zijn er ook grote verschillen. De belangrijkste is hierbij het budget, maar ook ontbreken in Within the Woods het hele Necronomicon verhaal, de brug, de naam Ash (Campbells beroemdste karakter zou pas in de eerste Evil Dead zijn opwachting maken) en het feit dat de film natuurlijk maar 1/3 van de normale feature-lengte is. Het is goed te zien dat de jonge Raimi veel heeft geleerd van het maken van deze korte film, maar ook het acteerwerk is in die korte 3 jaar erg vooruit gegaan. Toch kun je zien, en dat moeten de investeerders ook gedacht hebben, dat we hier met een cinematografisch talent te maken hadden die zelfs met een niet-bestaand budget en super-8 een strakke korte film neer kon zetten.

Er was sprake dat de film digitaal opgeschoond zou worden en op de Book of the Dead editie van The Evil Dead zou verschijnen, maar er was een probleem. Dat probleem is helaas nooit uitgelegd en zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven. Als je de film ergens te pakken kan krijgen is het, zeker voor de Evil Dead fan, een must.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Army Of Darkness (1993)
Evil Dead II (1987)
The Evil Dead (1981)

recensies
over horrorweb