Bestel de DVD bij ...
Koop The Truth About Demons bij bol.com

Koop The Truth About Demons bij Amazon.co.uk
The Truth About Demons
(The Irrefutable Truth About Demons)
Genre:Ghost story
Regisseur:Glenn Standring
Scenario:Glenn Standring
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Karl Urban, Katie Wolfe, Jonathon Hendry, Sally Stockwell, Tony MacIver


Het staat vast dat geesten bestaan. Althans, voor hen die daarin willen geloven. Probeer immers maar eens onweerlegbaar aan te tonen dat ze niet bestaan. Zolang dat dat niet kan moet tenminste ernstig met hun reŽle bestaan rekening worden gehouden. Het is het soort logica dat tevens een groot deel van de wereldbevolking in een religieuze houdgreep houdt. Maar niet voor Harry Ballard (Urban), een arts met als hobby zijn intellectuele kruistocht tegen occulte sekten. Op zekere dag ontvangt hij een videoband met een dreigement daarop. Het is de zoveelste en hij is er niet van onder de indruk, maar hij wordt kort daarna ontvoerd en weet maar tenauwernood uit zijn gijzeling te ontsnappen. Eenmaal thuis krijgt hij amper gelegenheid om bij te komen van zijn angstige avontuur, en verliest hij door toedoen van een fanatieke sekte langzaam maar zeker de greep op zijn leven en de werkelijkheid om hem heen.

The Irrefutable Truth About Demons is een moderne Nieuw-Zeelandse film die de horror wil terugbrengen naar de fundamentele uitgangspunten, en daar bovendien wonderwel heel behoorlijk in slaagt. Die uitgangspunten zijn geesten, demonen, waarvan niet eenduidig is vast te stellen of ze reŽel zijn, waanvoorstellingen, of zelfs het product van overmatig gebruik van narcotica. Regisseur Standring balanceert met zijn verhaal en zijn beelden zorgvuldig tussen het aannemelijke en het waanzinnige, en bouwt op dat snijvlak een spannende en onderhoudende film op met fatsoenlijk uitgewerkte personages, ingehouden maar zorgvuldig uitgevoerde speciale effecten, een intens beklemmende sfeer, een intelligent verhaal -- en de nodige gore.

Ook de technische aspecten en detaillering van deze film zijn prima in orde. Karl Urban geeft een verrassend geladen vertolking mee aan zijn gekwelde personage die niet alleen met de hem belagende sekte, maar ook steeds meer met het eigen gezonde verstand in de knoop raakt. Regisseur Standring houdt van zijn film, en verraadt zijn gedegen voorbereiding met nauwgezet door zijn vertelling geweven occulte subtexts die hij ontleent aan de werken van onder meer Aleister Crowley en Anton LaVey. De verwijzingen die hij daarbij gebruikt zijn subtiel, onderhoudend, accuraat en bovendien fraai complementair aan het verhaal.

The Irrefutable Truth About Demons is geen klassiek meesterwerk. Daarvoor waren de beschikbare middelen te beperkt, en de daaruit voortvloeiende en daarmee samenhangende dunne plekken zijn soms goed zichtbaar. De film is gebaseerd op- en moet het hebben van een goed en origineel idee dat zorgvuldig en intelligent is uitgewerkt, en tenuitvoer is gelegd door een ploeg filmlieden en acteurs die er het allerbeste van willen maken. Daarin schuilt het geheim achter het groter dan de som der delen maken van een geheel, dat iedere film boven de weliswaar ruimer bemeten maar grauwe, plichtmatige middelmaat doet uitstijgen. Daarvan is deze onderhoudende film een mooi voorbeeld.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb