Bestel de DVD bij ...

Koop Amityville: A New Generation bij Amazon.co.uk
Amityville: A New Generation
Genre:Ghost story
Regisseur:John Murlowski
Scenario:Christopher DeFaria, Antonio Toro
Jaar:1993
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Ross Partridge, Julia Nickson-Soul, Lala Sloatman, Richard Roundtree


Bij wie de spookhuisfilm een warm hart toedraagt gaat het bloed sneller stromen bij het vallen van de naam Amityville. Het grote landhuis met de onheilspellende zolderramen heeft, net als het bijbehorende, chromatisch getoonzette kinderliedje, in het subgenre bijna iconische waarde gekregen. Bovendien heeft het op ware gebeurtenissen ge´nspireerde verhaal over de doorgedraaide vader die zijn gezin met inbegrip van zichzelf uitmoordde en daarna een gezellige trits kwade geesten achterliet een paar opmerkelijke films opgeleverd. Amityville: A New Generation probeert de mythe, 15 jaar later, nieuw leven in te blazen in een film die direct-naar-video is uitgebracht.

Een fotograaf met een verweesd en onverwerkt verleden woont samen met zijn vriendin in een stedelijke buitenwijk. Op zekere dag ziet hij een dakloze die hij wil fotograferen, en hij geeft de zwerver wat geld voor een maaltijd. De zwerver biedt hem in ruil een oude spiegel aan, die hij na enige aarzeling accepteert. Thuis aangekomen valt de spiegel niet in de smaak, en ze geven de spiegel aan de alleenstaande buurvrouw. Maar het ding lijkt over voor- en onheilspellende krachten te beschikken en niet lang vallen de eerste slachtoffers. Bovendien blijkt de zwerver, de spiegel en de fotograaf in een merkwaardige driehoeksverhouding tot elkaar te staan die terugvoert naar het illustere huis in Amityville.

Toen de aftiteling rolde moest ik drie keer kijken en dubbelchecken of het jaar waarin de film zou zjn uitgegeven wel klopte. Als ik mijn huiswerk niet eerst zou hebben gedaan, zou ik namelijk hebben gezworen dat ik met een vroeg-zeventiger jaren C-film van doen had. De naar rood neigende polychrome kleurvoering, de ellenlange (en merendeels oersaaie) dialogen, de gebrekkig uitgevoerde, met dubbele belichting bereikte speciale effecten en het hippie-achtige sfeertje van de kunstenaarsgemeenschap rondom de hoofdpersoon gaan namelijk verder dan de budgettaire beperkingen die deze film zonder twijfel hebben geteisterd.

Toch zijn er enkele aspecten aan de film die wel werken. De hoofdpersoon wordt langzaam maar zeker weggezogen in een waanwereld, en de parallelle werkelijkheden die hij daardoor beleeft worden redelijk effectvol in beeld gebracht. Maar de opmaat naar de climax is, ondanks de geruime tijd die, op het tergend trage af, voor het bloedarmoedige verhaal wordt ingeruimd, geforceerd en zelfs binnen de context van de film te ongeloofwaardig. Uiteindelijk is de film een overwegend saaie vertoning met hier en daar wat interessante momenten. Amityville: A New Generation is eigenlijk alleen welbesteed aan de adepten van de sage.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb