Bestel de DVD bij ...

Koop Phenomena bij Amazon.co.uk
Phenomena
Genre:Slasher
Regisseur:Dario Argento
Scenario:Dario Argento
Jaar:1985
Taal:Engels, Italiaans (dubbed)
Speeltijd:116 minuten
Cast:Jennifer Connelly, Daria Nicolodi, Fiore Argento, Donald Pleasence, Michele Soavi


Met de legendarische filmreeks Deep Red, Suspiria en Dawn of the Dead had het wonderkind van de succesvolle Italiaanse filmfamilie Argento zijn naam definitef in de horrortop gevestigd. Met kleurrijke beelden, ondersteund door baanbrekende muziek, wild gelaagde verhaallijnen, surrealistische sfeertekeningen en dichterlijk maar intens geweld creëerde Dario een unieke wereld waarin alles mogelijk is. De Italiaanse slasher ('giallo') en de filmdoorbraak van jazzrock en heavy metal kregen onder zijn geniale hand gestalte. Maar in de teloorgang van de Italiaanse horrorcinema in de jaren tachtig werd ook de kunstenaar Dario Argento niet ontzien. Kon Inferno er bij de meesten nog wel mee door, Tenebrae werd door menigeen als een weliswaar bloederige maar niettemin teleustellende giallo beschouwd.

Beseffend dat zijn ster dalende was liet hij in Phenomena fantasie en filmkunst de vrije loop, en verkende hij de grenzen van zijn expressieve kunnen. Het zou een indertijd onbegrepen film opleveren waarmee hij zijn tot dan trouwe fans van het eerste uur, althans voor een deel, definitief van zich zou vervreemden. De synopsis is, net als de film, tegelijk simpel en verwarrend. De Amerikaanse tiener Jennifer (Connelly) gaat naar een internaat in Zwitserland om daar haar studie af te maken. Maar er is een seriemoordenaar aan het werk in de buurt, en als haar vriendin wordt vermoord gaat Jennifer, samen met een oude professor (Pleasance), op onderzoek uit. Hierbij wordt zij bijgestaan door een zwerm insecten met welke zij telepatisch contact blijkt te kunnen houden, en is er ook nog een merkwaardige chimpansee met een eigen wraakagenda.

Deze bijzondere film moet worden gezien als een staalkaart van alles waar Dario Argento in film voor staat. Met muziek van Iron Maiden, Terry Taylor, Motörhead, Andy Sex Gang, Simon Boswell, Bill Wyman en Goblin-grootheid van het eerste uur Claudio Simonetti is deze film niet alleen in muzikaal opzicht aan amalgaam. Het verhaal is op zichzelf weliswaar in wezen een giallo - met overigens opmerkelijk veel intens bloederige taferelen en rauwe gore, ook de bedreigende droomwerelden uit Suspiria en Inferno vormen daarbij een fascinerende arena voor de wonderlijke lotgevallen waarin de jonge hoofdpersoon van Jennifer Connelly verzeild raakt.

Phenomena staat bol van de indrukwekkende en memorabele beelden en scènes. De openingssequentie is een typische Argento-moord waar allerlei objecten aan te pas komen, en overtreft in stijl zelfs het beste dat hij in Deep Red heeft laten zien. De dromerige beelden rond het internaat zijn adembenemend, en het lugubere lot van de jammerlijk in een put gevangen politieagent (een cameo van Michele Soavi) zal menigeen de ogen doen afwenden. Het verhaal dat in deze film wordt verteld is, zoals bij Dario Argento wel vaker, volslagen ondergeschikt aan de intense beelden en de betoverende sfeer, maar dankzij de bijzondere acteertalenten van Connelly en Pleasence raakt de kijker niet al te zeer van de film vervreemd. Deze unieke rolprent laat zich, alles welbeschouwd, het beste bekijken als een bijna twee uur durend bewegend schilderij van een Italiaanse meester.

Niet iedereen zal de beelddichterlijke vrijheden die Argento in deze film neemt kunnen waarderen. Argento vertelt zijn bloederige whodunnit losjes en tangentiaal, en hij besteedt bijzonder veel aandacht aan subplots die hij uitwerkt tot korte subfilms. De film laat zich daardoor als geheel eerder bekijken als een collage korte films met een overkoepelend dramatisch thema, en is geenszins een lineair verteld narratief. Maar voor wie bereid is zich te laten meevoeren in Argento's angstige en gewelddadige droomwereld heeft Phenomena een, inderdaad, fenomenale en onvergetelijke kijkervaring in petto.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (22):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb