Bestel de DVD bij ...
Koop The Last House on the Left bij bol.com
The Last House on the Left
Genre:Exploitation, Revenge movie
Regisseur:Wes Craven
Scenario:Wes Craven
Jaar:1972
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:David Hess, Sandra Cassel, Lucy Grantham


Na een studie filosofie en een carričre als krullenjongen in de filmmontagestudio van Sean S. Cunningham, kreeg de jonge Wes Craven een paar rollen 16mm film mee om zelf eens iets te fabrieken. Hij bewerkte daarvoor Ingmar Bergman's Virgin Spring om tot het scenario voor een wraakstudie. Het resultaat is het controversiële, gemankeerde maar niettemin baanbrekende The Last House on the Left.

Twee plattelandstienermeisjes gaan naar de grote stad voor een rockconcert, maar vallen onderweg in handen van drie ontsnapte psychopaten. De meiden worden vervolgens uitgebreid gemarteld en verkracht. Als de bende klaar is zoeken en vinden ze onderdak in het huis van de ouders van een van de meisjes. Het gevolg van dit toeval is een variant van oog om oog, tand om tand.

The Last House on the Left is een film die het meer moet hebben van zijn historische waarde dan van zijn cinematische kwaliteit. Strikt beschouwd is de film tergend traag, de climax ervan nauwelijks bevrijdend, de filmmuziek werkt de beelden meestal tegen en het acteerwerk is hooguit middelmatig. Maar niettemin levert de film effectieve druk en gevoel van beklemming op de kijker, die soms het gevoel zal krijgen als een voyeur naar een snuffmovie avant la lettre te kijken. Het is de eerste nihilistische film, de opmaat naar het meesterlijke The Texas Chain Saw Massacre van Craven's generatiegenoot Tobe Hooper.

Wes Craven was duidelijk geďnteresseerd in wraak als filmthema. Hij zou dit gegeven later nogmaals, en beter, verwerken in zijn inmiddels door Alexander Aja herbewerkte The Hills Have Eyes. Last House on the Left is verplichte kijkkost voor iedereen die bereid is te duiken in de eerste vingeroefeningen van een begenadigde filmmaker in onontgonnen genregebied. Bovendien zullen de jongere filmkijkers nauwelijks geloven dat het een film is van dezelfde regisseur die ons veel later met de Scream franchise op zou zadelen.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb