Fragile
Genre:Ghost story, Psychologisch
Regisseur:Jaume Balagueró
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Calista Flockhart , Yasmin Murphy , Elena Anaya , Colin McFarlane


Het lijkt nogal populair om een bekend gezicht in een hedendaagse horrorfilm te casten, om zo garantie te krijgen op succes van die film. Sarah Michelle Gellar in The Grudge en Paris Hilton in House of Wax zijn twee recente voorbeelden daarvan. Beide films waren Hollywoodproducties en het is voor een Spaanse producent dan op z'n minst opmerkelijk dat ze naar hetzelfde middel grijpen en Calista Flockhart (Ally McBeal, uit de gelijknamige serie) casten voor de hoofdrol. Het is even wennen om haar niet te identificeren met haar gruwelijke rol uit die serie, maar na een paar minuten went dit al, en blijkt ze wonderwel ook nog best aardig te kunnen acteren.

Fragile vertelt het verhaal van een oud kinderziekenhuis dat gesloten moet worden omdat het simpelweg niet meer van deze tijd is en een bouwval begint te worden. Helaas is voor de kinderen in het ziekenhuis waar ze naartoe moeten verhuizen nog niet voldoende plek, en moeten ze nog een onbekende hoeveelheid dagen in het oude ziekenhuis blijven. Alles is al leeg, behalve een slaapkamer waar de kinderen verblijven. Susan, de nachtzuster, is overspannen vertrokken en er is dus een vacature voor die plaats. Amy (Flockhart) vervult de open plek en kan meteen aan de slag. Al snel krijgt ze een band met Maggie (Yasmin Murphy). Maggie is een beetje een afgezonderd meisje dat Amy in de loop van de tijd steeds verteld over Charlotte, een schijnbaar imaginair vriendinnetje. Als Maggie steeds meer over Charlotte, die ze ook wel "the mechanical girl" noemt, vertelt en er met de mensen in het ziekenhuis rare dingen gebeuren, zoals spontaan gebroken botten, komt ze er achter dat het verhaal niet zomaar verzonnen kan zijn en gaat ze op zoek naar het mechanische mysterie.

De schaarse speciale effecten en belichting van de lege delen van het ziekenhuis zijn erg sfeervol gedaan waardoor er een soort lichte spanning over de hele film ligt. Helaas blijft het vaak steken in die lichte spanning en wordt het daardoor soms wat langdradig. Het acteerwerk, zeker van de kinderen, is goed. Iets vervelends dat ook in de huidendaagse horror schijnt te moeten horen is een gemonteerde herhaling van wat zaken die de kijker misschien gemist zou kunnen hebben. Hoe dom denkt men eigenlijk wel dat de horrorkijker is? Misschien is dat wel een retorische vraag. Fragile is een prima film voor wie van wat spanning houdt, maar daarbij niet gelijk tegen de muren op wil springen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (14):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb