Bestel de DVD bij ...
Koop Hellraiser: Deader bij bol.com
Hellraiser: Deader
Genre:Bovennatuurlijk
Regisseur:Rick Bota
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Doug Bradley, Kari Wuhrer, Simon Kunz, Paul Rhys, Georgina Rylance


Clive Barker's verkenningen van het bovennatuurlijke snijvlak van lust en leed, belichaamd in de door de tot horroricoon uitgegroeide Pinhead aangevoerde Cenobites, heeft in Hellraiser een filmserie opgeleverd die thans 8 edities omvat. De slachthuistaferelen die de zwarte engelen steevast telkens wanneer de magische kubus wordt geopend aanrichten zal niet iedereen kunnen waarderen, maar de filosofische en atheïstische ondertonen in de films zijn tenminste boeiend en, in het horrorgenre, uniek. De serie zelf is daarbij inmiddels enigszins weggezonken in direct-naar-video uitgaven maar wordt door de fans ervan nog steeds trouw bekeken.

Deze film behandelt de lotgevallen van de Amerikaanse pulpjournaliste Amy Klein (Wuhrer), die door haar Britse krant wordt gelast een secte die de doden doet herrijzen in Roemenië te gaan onderzoeken. Deze secte blijkt onder aanvoering te staan van de mysticus Winter, een rechtstreekse afstammeling van de speelgoedmaker en bouwer van de magische kubus Phillip L'Merchant. Gaande haar onderzoek wordt Amy steeds verder weggezogen in de lugubere wereld van de secte, en komt zij in het kruisvuur terecht tussen Winter en Pinhead, die zich door hem de kaas niet van het brood wenst te laten eten.

Deader is de zevende aflevering in de Hellraiser-serie, en is gebaseerd op een scenario dat aanvankelijk voor een andere film was bestemd maar naar Clive Barker's beroemde thema werd ombewerkt. De opnamen van deze film werden geteisterd door problemen en ruzies, met name tussen regisseur Bota en diens camera- en lichtbemanning. Uiteindelijk had men zelfs geen geld meer voor reshoots van de talrijke halfgelukte daily's en moest men in de montagekamer het beste zien te maken van het beschikbare filmmateriaal. Dit getob is voor de oplettende kijker duidelijk terug te zien in de gebrekkige découpage, met scènes die niet of half op elkaar aansluiten en rafelige continuïteit in de verbindingen van de verschillende scènes.

Als Hellraiser-aflevering is Deader echter opmerkelijk, omdat deze het wederopstandingsaspect, of zombies zo u wilt, introduceert in Barker's verhaalsopzet. De film gaf mij niet het gevoel dat dit al volledig is, of wellicht vanwege alle problemen waarmee hij is omgeven, kon worden uitgediept, maar iets van de kracht die in het idee schuilgaat komt ondanks alles wel degelijk door. Deader is daarbij bovendien een van de rauwste en bloederigste films in de serie en de overvloedige gore is bovendien opmerkelijk adequaat uitgevoerd.

Het acteerwerk van hoofdrolspeelster Kari Wuhrer verdient aparte vermelding. Het qua karakteruitwerking deerniswekkend slechte scenario biedt haar weinig meer dan de stereotype kenau die zich stug rokend en stoer kijkend door haar scènes heenbijt, maar waar zij eenmaal de ruimte krijgt blijkt ze in staat ziel, zaligheid en een enorme hoeveelheid energie in haar scènes te kunnen steken. Dit levert een intens en memorabel hoogtepunt (de badkamerscène) op die de film uiteindelijk, zij het netaan, de grauwe middelmaat doet ontstijgen.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Hellraiser (1987)
Hellraiser II: Hellbound (1988)
Hellraiser III: Hell on Earth (1992)

recensies
over horrorweb