Bestel de DVD bij ...

Koop I Walked With a Zombie bij Amazon.co.uk
I Walked With a Zombie
Genre:Klassieker, Zombies
Regisseur:Jacques Tourneur
Jaar:1943
Taal:Engels
Speeltijd:69 minuten
Cast:Frances Dee, Tom Conway, James Ellison, Edith Barrett, Christine Gordon


Zombiefilms zijn niet alleen interessante genrefilms, ze hebben ook een boeiende ontstaansgeschiedenis die is gemarkeerd met opmerkelijke films. Aartsvader is natuurlijk White Zombie, waarin zombies op de filmkaart werden gezet als zielloze, willoze wezens, in hun slavenlot gevangen door een oligargische voodoomeester met een machtsagenda. Aldus begonnen de zombies hun filmcarrière niet zozeer als ondoden, maar als metaforen voor slavernij. Dit zou pas in 1968 wezenlijk worden veranderd door George A. Romero in zijn Night of the Living Dead. I Walked With a Zombie is een zwartwitfilm uit 1943, afkomstig uit Val Lewton's roemruchte RKO/Warner-stal en in goed gezelschap, in een filmportefeuille vergezeld door titels als Cat People, The Body Snatcher, Isle of the Dead en The Ghost Ship.

De opzet van het verhaal verschilt niet wezenlijk van het eerder genoemde White Zombie. De jonge Canadese thuiszorgster Betsy (Dee) gaat naar Haïti om daar voor de zieke vrouw van de rijke eigenaar van een suikerplantage te zorgen. De vrouw doolt doel- en willoos rond, en volgens de plaatselijke roddel is ze van voodoo bezeten. Betsy wordt verliefd op haar baas en ze is vastbesloten om de vrouw te genezen, desnoods met behulp van voodoo, teneinde haar geliefde te kunnen geven wat zij denkt dat hij het liefst heeft.

Net als White Zombie is I Walked With a Zombie in strikte zin een liefdesdrama met een voodoosubtext. De film drijft op dialogen en kent nauwelijks aktie, maar komt onder Lewton en Tourneur's vakkundige leiding sfeervol en dromerig over. Bovendien is het scenario minutieus uitgewerkt en zijn de talrijke voodooverwijzingen weliswaar op de New Orleans-versie van deze godsdienst gebaseerd (en dus niet op de Haïtiaanse), maar daarin overigens correct. Het acteerwerk is, zeker voor die tijd, opmerkelijk ingehouden en au naturel. Gelukkig is de beeldkwaliteit behoorlijk behouden gebleven, waardoor de zorgvuldigheid waarmee belichting en cameravoering zijn uitgevoerd goed zijn te zien.

I Walked With a Zombie is een nostalgische, maar geen opmerkelijke of grensverleggende film. Het vertelt de dramatische lotgevallen van een verpleegster en haar wilsverlamde patiënte in de context van idylle en bijgeloof, in een film die is bijgekruid met voodoorituelen en klassieke zombies. De film neemt daarmee een consoliderende plaats in de geschiedenis van het zombiesubgenre in en daarin ligt, naast het ruime uur wegmijmeren waartoe deze de kijker overtuigend verlokt, de waarde ervan.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb