Bestel de DVD bij ...
Koop Ju-On: The Grudge bij bol.com
Ju-On: The Grudge
Genre:Ghost story
Regisseur:Takashi Shimizu
Jaar:2003
Taal:Japans
Speeltijd:92 minuten
Cast:Megumi Okina, Misaki Ito, Misa Uehara, Yuya Ozeki, Takako Fuji


Hideo Nakata's Ring betekende de grote doorbraak van de J-horror naar het westerse publiek. Men lustte wel pap van de intense beelddynamiek, de nagels op het schoolbord en, vooral, de intelligentie waarmee de Japanners moderne technologie inzetten om traditionele horroriconen als spookhuizen, vampieren, zombies of weerwolven als archaisch en opgebruikt terzijde te schuiven. De bovennatuurlijke bedreiging komt als een harige hydra uit de TV, als gekmakend plasma uit een GSM telefoon of als zombificerend internetpoeder uit een computer. Maar Ju-On is, hoewel door velen als post-Ring J-horror gekwalificeerd, strikt genomen veeleer een traditioneel Japans geestverhaal.

Thuiszorgster Rika valt in voor een zieke collega, en treft bij haar zorgbezoek een vervuilde en verwaarloosde oude vrouw in haar huis aan die bovendien verstijfd is van angst. Het huis wordt bezeten door wraakzuchtige geesten die eenieder die hun pad kruist vervloeken. Rika raakt vermist en de vloek grijpt om zich heen naarmate er steeds meer mensen op onderzoek gaan naar haar vermissing, de gang van zaken rond de oude vrouw en de kwalijke geschiedenis van het huis.

De film is niet alleen in de verhaalsopzet traditioneler dan diens op moderne technologie gebaseerde genregenoten, maar is ook en vooral in de dramatische structuur veel eigenzinniger. Ju-On is in hoofdstukken ingedeeld en laat zich daardoor door de oppervlakkige kijker vooral bekijken als een verzameling losjes verbonden korte verhalen rond een spookhuis met een paar zombies. De verstokte speelfilmliefhebber zal daardoor wellicht een alomvattende dramatische context missen, zoals een identificeerbare protagonist en een duidbaar conflict.

Het is overigens juist hierin dat de film zich onderscheidt als een traditionele Japanse vertelling. Regisseur Shimizu is met Ju-On niet ge´nteresseerd in drama, oorzaak, gevolg, oplossing en afwikkeling. Hij zet een bedreigende omgeving op in zijn film waarvan de werkelijke oorzaak van niet meer dan bijkomstige betekenis is, en waaruit problemen ontstaan waarvoor geen duidbare oplossing bestaat. Wie ermee in aanraking komt is in principe verloren en wie wegblijft weet van niets. Het is een fundamenteel andere benadering die veel verder gaat dan het inzicht van een filmmaker, en die wortelt in een boeddhistische denktraditie die zich in veel opzichten diametrisch verhoudt tot het westerse, op christelijke leest geschoeide wereldbeeld waaraan wij gewend zijn.

Maar voor wie bereid is de eigen filmkijkconventies te laten vieren heeft Shimizu veel horrorfraais in petto. Het huis in kwestie is een op het oog doodnormale woning in een stedelijke buitenwijk in Japan, maar krijgt gaandeweg een onheilspellendheid mee die bijna tastbaar is. Het interieur is minstens net zo uitgekiend en krijgt met zijn 'volle leegtes' een sfeer mee die doet denken aan een film van John Carpenter. En voor wie zich door Shimizu wil laten meevoeren in de huisvloekwereld van Ju-On staat een beklemmende en enerverende kijkervaring te wachten naar een meesterlijke maar enigszins onbegrepen horrorfilm.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (31):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb