Bestel de DVD bij ...
Koop Calvaire bij bol.com
Calvaire
Genre:Thriller
Regisseur:Fabrice Du Welz
Jaar:2004
Taal:Frans
Speeltijd:94 minuten
Cast:Laurent Lucas, Jackie Berroyer, Philippe Nahon, Jean-Luc Couchard


Na de overwegend futloze 90er jaren gaat het nu gelukkig weer goed met de horrorfilm. Menige nieuwe broedplaats van innovatieve horror is tot wasdom gekomen. Met Spanje, Zuid-Korea, Japan en Frankrijk als voortrekkers weten zelfs de formatfilmers uit Hollywood tegenwoordig zo nu en dan ongemeen geïnspireerd uit de hoek te komen. Ook de Duitsers, jarenlang in de marge aangevoerd door cultfilmers, wisten onlangs vriend en vijand te verrassen met het opzienbarende Tears of Kali. Maar in de Lage Landen bleef het, een enkel goedbedoeld maar halfmislukt initiatief daargelaten, akelig stil. Eigenlijk hebben we sinds Spoorloos en Amsterdamned (beide uit 1988!) geen goede horrorfilm meer uit de Benelux zien komen.

De jonge Belgische filmer Fabrice De Welz heeft besloten daar rigoreus verandering in te brengen met zijn Calvaire, die internationale distributie wist te krijgen onder de titel The Ordeal. De film behandelt de macabere lotgevallen van de freelance chansonnier Marc Stevens, die op weg gaat naar een goedbetaalde Kerstschnabbel in het bosrijke Belgische zuiden. Onderweg besluit zijn bestelwagen er de brui aan te geven, en hij strandt vlakbij een dorpje in Nergenshuizen in de Waalse Ardennen. Nadat hij aanvankelijk gastvrij en behulpzaam is opgevangen door de plaatselijke herbergier, sluit zich langzaam maar heel zeker een pervers, sadistisch en psychotisch net om hem heen.

Om na de inleidende beschouwing en synopsis gelijk voor de draad te komen met mijn conclusie: ik hap nog steeds naar adem. Calvaire is een klein meesterwerk dat zowel Haute Tension als The Texas Chain Saw Massacre naar de kroon steekt. Nog nooit zijn de Ardennen zo effectvol als arena, in welke film dan ook, in beeld gebracht. Sereen, prachtig maar tegelijk met bijna tastbare bedreiging schildert en vult Du Welz zijn filmkaders, zorgvuldig en dynamisch tegelijk, met de onheilspellende oerpracht van dit oude laaggebergte. De mensen die er wonen zijn de dramatische antagonisten in de film, analoog aan TCM-geïnteelden, maar Du Welz geeft hen een menselijkheid en geloofwaardigheid mee die ze des te bedreigender en beangstigender maakt. En slachtoffer Lucas blijft hierbij volstrekt geloofwaardig als de aanvankelijk professionele maar allengs vervreemde en tot op het bot gekwelde artiest in een microwereld vol waanzin.

Fabrice Du Welz besteedt evenveel zorg aan scenario en maatvoering. Zijn personages zijn zorgvuldig en diep uitgewerkt, en hij neemt ruim de tijd om de kijker zich met hen vertrouwd te maken. Dit geeft de film dezelfde dynamische 'headroom' die in moderne Koreaanse films, maar ook in werken van Alfred Hitchcock en Roman Polanski is te zien. Het verhaal sleept zich soms met schijnbaar zinloos lang uitgesponnen scènes voort waarin niets lijkt te gebeuren. Maar de bevrijdende schok die daarna onvermijdelijk volgt verraadt het meesterlijke geniep waarmee Du Welz zijn stille momenten van een intense lading heeft weten te voorzien. Bovendien kruidt hij zijn horror subtiel bij met zwarte humor, zonder deze daarmee ook af te blussen, die herinneringen oproept aan Ravenous. Op de koop toe geeft hij zijn verhaal een verrassende ontknoping mee die tot lang nadenken uitnodigt.

Calvaire bevat een scène waarvan ik vermoed dat deze de film niet alleen onsterfelijk zal maken maar die tevens een bron van inspiratie zal worden voor toekomstige genrefilms. Ik doel hierbij op de voor ingewijden inmiddels roemruchte dansscène in het café. Deze sequentie is een volstrekt uniek idee en daarbij bovendien geniaal uitgevoerd. Ik roep iedereen die iets met film heeft alleen al hierom op om dit meesterwerkje hoe dan ook te gaan zien.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (32):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb