Bestel de DVD bij ...

Koop Frankenstein bij Amazon.co.uk
Frankenstein
Genre:Televisiefilm
Regisseur:Marcus Nispel
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Parker Posey, Vincent Perez, Thomas Kretschmann, Michael Madsen, Ivana Milicevic


Bram Stoker's iconische vampier Dracula wist, vooral door toedoen van Francis Ford Coppola in 1992, achter de grimassen van eerst Universal's Bela Lugosi en vervolgens Hammer's Christopher Lee vandaan te komen. De gothische vampier betrad, in allerlei stijlen, subgenres en personages, met glansrijk succes (en overigens in wisselende kwaliteit) het postmoderne filmtijdperk. Maar het werd en bleef akelig stil rond Mary Shelley's klassieke tragische menselijke monster waaraan door Boris Karloff's fameuze vertolkingen onsterfelijkheid is meegegeven. De geobsedeerde wetenschapper heeft zich nog wel, zij het min of meer in de marge, weten te handhaven, maar waar zelfs zielloze zombies en sexy weerwolven in auto's, steden, woestijnen, boomhutten en discotheken op het postmoderne filmdoek voor de goede of slechte maar altijd bloederige zaak strijden, blijft de archetypische oerschizofreen schitteren in voornamelijk afwezigheid.

In Hollywood realiseerde men zich dat het hoog tijd werd om daar eens verandering in aan te brengen. Grootse plannen werden, op basis van een verhaal van schrijver Dean R. Koontz, door productiemaatschappij USA Network gesmeed voor televisieserie. Men recruteerde de vaardige Duitse regisseur Marcus Nispel (The Texas Chainsaw Massacre) en men maakte een pilot die de opmaat voor de TV-serie moest vormen. Men wist zelfs Martin Scorsese aan boord van het productieteam te krijgen. Maar Koontz verdween van het project en de serie kwam nooit van de grond. Het enige dat rest is deze pilot.

Frankenstein speelt zich af in het heden, waarin rechercheur Carson O'Connor (Posey) een paar gruwelijke moorden onderzoekt. Haar onderzoek leidt haar naar de tweehonderd jaar oude, briljante maar waanzinnige arts Victor Helios (Kretschmann) en diens eerste creatie Deucalion (Perez). Helios blijkt er een klandestien laboratorium op na te houden waarin hij mensen kloont, assembleert en modificeert, en waarmee hij uiteindelijk wereldheerschappij beoogt. Het 'monster' Deucalion keert zich tegen de agenda van zijn schepper en besluit O'Connor bij te staan in haar anders ongelijke strijd.

Die strijd zou uiteindelijk de leidende plot voor de serie moeten zijn, waardoor deze film zich eigenlijk als een soort prequel laat bekijken van iets dat, althans tot op zekere hoogte, bekend moest zijn geworden maar dat nooit werd. Als gevolg daarvan worden een aantal plots en personages ge´ntroduceerd die in de serie zouden worden uitgewerkt maar in deze film als zodanig geen enkel narratief doel lijken te dienen. Het geeft de film, in zijn eigenstandigheid, een enigszins in elkaar geflanste indruk die in potentie niettemin prima had kunnen werken in de context van wat men beoogde dat volgen zou. De sage van Frankenstein krijgt hier een eigentijdse draai mee zonder daarbij de mythologie van het verhaal geweld aan te doen.

Technisch levert de dappere Nispel een klein wonder af. Zijn film wordt beschadigd door de TV montage met een aantal hinderlijke zwarte fade-outs, maar wat de nijvere Duitser met zijn miniscule budget in slechts twintig filmdagen heeft weten te vast te leggen is bijna onvoorstelbaar. De film is vrijwel geheel op lokatie in New Orleans opgenomen en de sfeervolle decors ademen een gepaste sfeer uit die het gothische oude versmelten met het hippe nieuwe. Ook de acteerprestaties zijn weliswaar niet groots, maar dat zou met de beperkte middelen waarmee dit is gemaakt en voorbereid ook niet kunnen, maar zijn tenminste acceptabel. Perez en Kretschmann blijven aan de vlakke kant, maar Posey en Madsen spelen het klaar om hun personages ondanks alles driedimensionaal te krijgen.

Deze Frankenstein gezien hebbend, is het jammer dat de beoogde TV-serie nooit het groene licht heeft gekregen. Op basis van de pilot is er voldoende grond voor de verwachting dat het iets veel beters had kunnen opleveren dan het suffe melodrama Angel waarvoor blijkbaar wel veel tijd, geld en moeite beschikbaar was, al heb ik zelf nooit goed kunnen inzien op grond waarvan.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb