Bestel de DVD bij ...
Koop The Night Flier bij bol.com
The Night Flier
(Stephen King's the Night Flier)
Regisseur:Mark Pavia
Jaar:1997
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Miguel Ferrer, Julie Entwisle, Dan Monahan, Michael H. Moss, John Bennes, Beverly Skinner, Rob Wilds, Richard K. Olsen, Elizabeth McCormick


De verhalen van de succesvolle romanschrijver uit Maine, Stephen King, zijn zˇ beeldend dat vrijwel geen filmmaker de verleiding kan weerstaan om ze in beeld te brengen. Het zijn niet de minsten die ervoor voor de bijl zijn gegaan. Zelfs de eigenzinnige Stanley Kubrick waagde zich -- en vergalloppeerde zich bijna -- aan diens The Shining. Dergelijke films zijn een onuitputtelijke bron van discussie en kritiek. King-adepten, en die zijn er legio, putten zich doorgaans uit in toetsen aan het betreffende oorspronkelijke boek, met merendeels voorspelbare conclusies over weggelaten subplots, veranderde sfeerbeelden, gemiste boodschappen en verkeerd gecaste acteurs. Een enkele keer is het unaniem raak (Misery, Pet Sematary), heel soms ook unaniem mis (Sometimes They Come Back, Dreamcatcher) maar bij de overgrote meerderheid der gevallen zijn de meningen verdeeld.

IJking aan het materiaal waarop een film is gebaseerd kan echter nooit tot een zuiver oordeel over die film leiden. Men draagt immers zowel kennis van dat bronmateriaal als het oordeel daarover bij zich, en gaat met daarop gevestigde, dus onvermijdelijke vooringenomenheid naar de film kijken. Nu zij niemand het recht ontzegd om iedere film toch vooral te gaan zien op een wijze die hem of haar behaagt, maar om tot een min of meer bruikbaar oordeel over een film te komen moet iedere film in eigenstandigheid worden beoordeeld, ook als deze op een boek van Stephen King is ge´nspireerd, of daar zelfs een directe bewerking van is.

Aldus zijn ook de nieren van The Night Flyer geproefd. De film volgt de lotgevallen van de pulpjournalist annex sportvlieger Richard Dees (Ferrer) die, op de hielen gezeten door een hyperambitieuze vrouwelijke collega, een serie moorden gaat onderzoeken waarvan wordt beweerd dat deze door een vampier zouden zijn begaan. Bij zijn onderzoek achtervolgt hij de mysterieuze nachtelijke moordenaar, wat hem langs menig afgelegen vliegveldje brengt. Maar naarmate hij zijn prooi dichter op de huid komt te zitten, wordt hij langzaam maar zeker weggezogen in de hel die deze voor hem in petto blijkt te hebben.

De film voelt als een TV productie. Hij bevat geen dure, wijdse shots. Regisseur Pavia houdt zijn arena's klein en overzichtelijk. Hij houdt zijn vertelling voornamelijk met dialogen in statische decors op gang, maar doet dit overigens vaardig en hij vervalt nergens in langdradigheid. Pavia had, met andere woorden, weinig geld voor zijn film maar weet zich te redden met een goed scenario. Het acteerwerk is niet groots maar evenmin storend en de film weet soms zelfs te verrassen met zijn, voor een 'King-film', opmerkelijk bloederige momenten. Het geeft de film de broodnodige dynamiek mee waardoor het een weliswaar weinig opmerkelijke maar niettemin voldoende enerverende rolprent is, bij uitstek geschikt voor een kille en mistige woensdagavond.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb