Bestel de DVD bij ...

Koop Wolf Creek bij Amazon.co.uk
Wolf Creek
Genre:Slasher
Regisseur:Greg McLean
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:99 minuten
Cast:John Jarratt, Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Phillips


Ik heb een zwak voor AustraliŽrs. Ik vind ze warmbloedig, hartelijk, humorvol, gastvrij, ruimhartig, tolerant en eigenzinnig. De enige kritiek die ik eigenlijk op ze kan bedenken is dat lelijke knauwende dialect waarmee ze zich verbaal uitdrukken. Voor Australische filmmakers heb ik vergelijkbare gevoelens. Nijver, vindingrijk, origineel, toegewijd en al even eigenzinnig, het valt niet mee om er een hekel aan te hebben. Het enige, min of meer structurele probleem dat ik bij Australische films heb kunnen ontdekken is, dat ze nauwelijk in staat zijn om op samenhangende wijze een verhaal in beeld te brengen. Een mens kan nu eenmaal niet alles hebben, zelfs niet als hij uit AustraliŽ komt.

Wolf Creek is, kort gezegd, de postmoderne Australische versie van The Texas Chain Saw Massacre. Het is het op ware gebeurtenissen gebaseerde relaas van drie vrienden uit Sydney die de woestenij in trekken om de meteorenkrater Wolf Creek te gaan beklimmen. Eenmaal daar aangekomen valt de electronica uit, met inbegrip van de ontsteking in de motor van de auto, als gevolg waarvan ze middenin de wildernis, verstoken van communicatie of andere voorzieningen, zijn gestrand. 's Nachts komt er een redder in nood die ze met zijn vrachtwagen naar een oude mijn sleept waar hij de auto zal repareren. Maar daar vallen ze ten prooi aan een maniakale en sadistische moordenaar.

Toen ik de begeleidende tekst van de promo las slaakte ik een zucht van verlichting. Eindelijk een verhaal dat zů kipsimpel is en recht door het midden gaat dat zelfs de grootste losbol het niet zou kunnen versjeteren. Ook de preproductie van de film zag er veelbelovend uit. Met strakke hand werd al het vet en dode hout genadeloos uit het scenario vandaan gesneden, en de budgettaire beperkingen rekenden af met de laatste taaie pezen die nog op het verhaalgeraamte vast zaten. En de melding dat de film op ware gebeurtenissen zou zijn gebaseerd is normaal gesproken iets waar ik weinig belang aan hecht, maar wat in dit geval een documentaire-achtige opzet beloofde die de anders zo van-de-hak-op-de-tak springende AustraliŽrs, voor zover nog nodig na de scriptkortwiekerij, bij de les zouden houden.

Na het zien van de film kan de conclusie geen andere zijn dan dat de keuze van de opzet een goede is geweest. De film heeft een ongemeen focus, verliest zich nauwelijks in allerhande wilde plotcapriolen en houdt de kijker maar vooral ook zichzelf bij de les. Hoezeer die strakke aanpak nodig is geweest blijkt wel uit de anderhalve 'plotdevice' die men blijkbaar toch nog nodig had om de verhaalsverwikkelingen met elkaar in verband te krijgen, en die dan ook subiet verkeerd uitpakken. Maar het betreft hier een enkel incident dat zich, in de grotere context van de film, met wat goede wil makkelijk laat vergeten.

Gepaard aan de inmiddels vertrouwd Australische tomoloze inzet en toewijding van iedereen, zowel voor als achter de camera, is Wolf Creek een spannende en enerverende film die de rauwheid van The Texas Chain Saw Massacre paart aan het tempo van Jeepers Creepers.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (27):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb