Bestel de DVD bij ...
Koop Undead bij bol.com
Undead
Genre:Science fiction, Zombies
Regisseur:Michael Spierig, Peter Spierig
Jaar:2003
Taal:Engels
Speeltijd:104 minuten
Cast:Felicity Mason, Mungo McKay, Rob Jenkins, Lisa Cunningham, Dirk Hunter


De kiwi-horror is in opkomst. De Australische gebroeders Spierig verpatsten hun hele hebben en houden om hun droomfilm te verwezenlijken. Met een zelfgeschreven scenario, krap budget, computervaardigheid en enthousiaste hulp en onvoorwaardelijke toewijding van decoreurs en camera- en geluidsbemanning ging men aan het werk. Het resultaat is een opmerkelijke, vermakelijke maar door inconsistenties geplaagde film die niettemin respect afdwingt.

In het kleine Australische vissersdorpje Berkeley komen de meteorieten als manna naar beneden, met als gevolg dat de doden tot leven komen. Een klein groepje overlevers, waaronder het plaatselijke fotomodelletje Renée (Mason) en de al even plaatselijke zonderling Marion (McKay) proberen het Oordeel te ontkomen. Maar ze lopen bij hun vlucht letterlijk tegen de muur, ditmaal van buitenaardse makelij.

Undead is een film die ik, bijna coûte que coûte, goed wilde vinden. Ik kende het verhaal van de sympathieke, integere en gedreven regisseurs, de ontberingen die zich hadden getroost en de risico's, met name financiële, die ze hadden genomen, waarbij zelfs de huisraad werd geveild. Er was nauwelijks geld, de spullen waren goeddeels geleend of tweedehands, sommmige zelfs aftands en zelf opgeknapt. De acteurs hebben zich maandenlang voor een scheet en drie knikkers lam gerepeteerd omdat de opnamen in één keer raak moesten zijn. Want geld voor een fatsoenlijke voorraad 35mm film was er evenmin. Probeer dan maar eens een verhaal te verfilmen dat een Shaun of the Dead-achtige zombiefilm met komische noten probeert te paren aan apocalyptische science-fiction in de sfeer van Close Encounters of the Third Kind. En de voornaamste conditie van de gebroeders Spierig was daarbij ook nog eens dat het er gelikt uit moest komen te zien, als een duur Australisch Hollywood-equivalent -- maar dan met gore.

Aldus bezien is de film een adembenemend succes. Alles dat de regisseurs zich ten doel hebben gesteld is bereikt. De film ziet er fantastisch uit, de speciale effecten variëren, evenals het acteerwerk, van redelijk tot prima (zoals ook bij, pak weg, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl die $ 125 mln. heeft gekost), het camerawerk is vloeiend en de film enerverend. Het is bijna onvoorstelbaar dat de film 'slechts' AUD 1 mln. heeft gekost; wie het twintigvoudige had beweerd zou ik althans zó hebben geloofd. Undead is hardcore guerilla indie cinema van de allerbovenste plank die werkt omdat iedereen er voluit voor gaat. Hoe sympathiek is dat niet?

Maar daarin ontstaat tevens het probleem van deze film, hoe pijnlijk ik het ook vind om dat te moeten zeggen. De kijker wordt van hot naar her geslingerd en de Spierigs laten hem bij de aftiteling verdwaasd achter. Het probleem waar veel Australische films aan lijden is ook bij Undead manifest en haalt een belangrijke dragende pijler onder de film vandaan, namelijk de verhaalvertelling. Nog nooit heb ik een samenhangende en consistente film uit Australië zien komen, en ook nu is het weer mis. In hun tomeloze enthousiasme schieten de regisseurs door een handvol genres (zombiehorror, aktiefilm, science-fiction, komedie, roadmovie) heen, stoppen hun verhaal vol met wendingen en 'plotdevices' om maar van het één naar het ander te kunnen, andere subplots onderwijl onafgewerkt achterlatend, en kantelen ze hun drama om de haverklap zodat niemand meer weet waar men in het verhaal nu precies aan toe is. Bovendien kent de film halverwege een dramatische omslag van het soort dat van From Dusk Till Dawn zo'n succes heeft gemaakt. Maar bij Undead is het niet zozeer verrassend als wel tergend. De Spierigs hebben ontegenzeggelijk talent, maar ze zijn nu eenmaal geen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino en overspelen hierbij nadrukkelijk hun hand waardoor de film meer lijkt te bestaan uit losse gimmicks die met los zand aan elkaar vast zijn gezet.

Maar met alle kritiek die, met name op scenario en mise-en-scène, te leveren is overweegt toch het respect en de bewondering voor deze bijzondere film. Wat we te zien krijgen is niet nieuw en al helemaal niet perfect, maar beslist enerverend en Undead is het onvermijdelijke bewijs hoe een koe een haas kan vangen.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (16):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb