Bestel de DVD bij ...
Koop Poltergeist bij bol.com
Poltergeist
Genre:Ghost story
Regisseur:Tobe Hooper
Jaar:1982
Taal:Engels
Speeltijd:114 minuten
Cast:Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Heather O'Rourke, Zelda Rubinstein, Dominique Dunne.


De carrière van cultfilmheld Tobe Hooper was vastgelopen, na het baanbrekende maar shockerende The Texas Chain Saw Massacre, de op Italiaanse splatterleest geschoeide kannibalenshocker Eaten Alive en zijn redelijk succesvolle TV-verfilming van Stephen King's vampierensage Salem's Lot. Steven Spielberg was inmiddels uitgegroeid tot een onvermijdelijke grootheid in Hollywood, na zijn kaskrakers Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Arc en E.T.: the Extra-Terrestrial. Spielberg had (en heeft) de naam, de middelen, het geld èn het scenario voor een spookhuisverhaal voor het hele gezin. En generatiegenoot Hooper had zich inmiddels een vaardig regisseur bewezen, maar kon wel een zetje in de goede richting gebruiken. De productie van Poltergeist was een feit.

Dat wil niet zeggen dat Poltergeist een Hooper-film is. Wie een beetje vertrouwd is met de werken van hem en Spielberg kan zien, dat de meeste creatieve beslissingen van de hand van Spielberg afkomstig moeten zijn geweest, en dat Hooper diende als diens serviele rechterhand. De wederdienst van de gulle Spielberg was, dat hij de regie-credits volledig aan Hooper heeft gelaten. Hoe gul die wederdienst is geweest, blijkt wel uit het succes van deze film die Hooper's naam in het moralistische deel van Amerika van The Texas Chain Saw Massacre ontsmette. Maar de tragische nasleep van de film heeft hem ook een zekere culststatus gegeven. Beide filmkinderen, Dominique Dunne (Dana Freeling) en Heather O'Rourke (Carol Anne Freeling) overleden kort respectievelijk zes jaar na het uitkomen ervan.

Het verhaal is overbekend. Een familie in een gegoede buitenwijk wordt in hun huis geteisterd door geesten. Het jongste dochtertje Carol Anne weet te communiceren met deze geesten, maar ze wordt via de TV door hen ontvoerd naar een parallelle werkelijkheid. Samen met een team ingevlogen wetenschappers en waarzeggers moet het achtergebleven gezin proberen haar weer uit de handen van de kwaadaardige plasma-cherubijnen zien te ontfutselen.

De film laat zich, meer dan twee decennia later, nog het beste bekijken als een bijgekruid familiedrama. Craig T. Nelson wekt de meeste indruk met zijn acteerprestatie, en weet zijn personage geloofwaardig te houden met zijn beheerste en gevoelvolle invulling daarvan. Hooper en Spielberg brengen hun verhaal zorgvuldig, in een gestaag maar niet al te hoog tempo in beeld, en maken daarbij slim gebruik van de aldus beschikbaar komende dynamische ruimte met een aantal rake schrikeffecten. In tegenstelling tot wat men bij een Spielbergproductie geneigd zou zijn te verwachten, zijn de speciale effecten spaarzaam, maar wel des te effectvoller. De filmmakers hebben veel tijd en zorg in de dramatische boog in hun verhaal gestoken, en er alles aan gedaan om de kijker zich te laten vereenzelvigen met de lotgevallen van de hoofdpersonen.

Dat de film daarmee hier en daar een wat al te zoete toonzetting meekrijgt is, in ieder geval deels, toe te schrijven aan de tijd waarin deze film is gemaakt. Ondanks de overwegend dramatische teneur van de film moesten de producenten knokken voor een mildere keuring, al valt nu met geen mogelijkheid meer in te zien waar de discussie met de keurmeesters over moet zijn gegaan. Het kan beslist niet de 'grote finale' zijn geweest, want deze is helaas jammerlijk mislukt. Met name de speciale effecten daarin zijn, ook naar de maatstaven die in 1982 mochten worden aangelegd, veel te knullig uitgevoerd om al het lawaai dat er in de film aan is gepaard te rechtvaardigen. Maar tevens als (mierzoete) verhaalsafwikkeling valt er het een en ander op af te dingen, al zal dit ook een persoonlijke smaakkwestie zijn. Hoe het ook zij, het werkt hooguit als camp, maar dan verdraagt dat zich weer niet met de 'glossy' uitvoering van de rest van de film.

Al met al is Poltergeist een film die zijn legendarische status niet waarmaakt. Het is zonder twijfel een vermakelijke film, en het succes ervan zij Tobe Hooper van harte gegund -- al valt ernstig te betwijfelen of hij enige invloed op het uiteindelijke resultaat heeft gehad. Maar alleen al vanwege de naam en faam van de film, en bij wijze van hommage aan de twee mooie en veelbelovende, maar ruw en voortijdig uit het leven weggerukte actrices, is deze film verplichte kijkkost.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (19):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb