Bestel de DVD bij ...
Koop Phone bij bol.com
Phone
(Pon)
Genre:Bovennatuurlijk
Regisseur:Byeong-ki Ahn
Jaar:2002
Taal:Koreaans
Speeltijd:104 minuten
Cast:Ji-won Ha, Yu-mi Kim, Woo-jae Choi, Ji-yeon Choi, Seo-woo Eun


Het is onmogelijk om iets zinvols over de Zuidkoreaanse psychologische horror-thriller Phone te zeggen zonder deze te vergelijken met Hideo Nakata's moderne standaardwerk Ring. Die film zette een nieuw referentiekader, vergelijkbaar aan dat van bijvoorbeeld John Carpenter's Halloween voor de slasher-films in de 80er jaren. Toen de Koreaanse filmer Ahn Byong-Ki zijn film Phone in 2002 op de thuismarkt uitbracht, werd de film daar een enorm succes met de op één na hoogste bezoekersomzetten van die zomer, en met een stevige 8ste plaats op de Koreaanse bioscoopranglijst over het hele jaar.

Ji-won is journaliste. Ze is druk doende met een onthullende reportage over een pedofielennetwerk, wat komt haar op menige bedreiging komt te staan. De druk wordt zo groot dat ze besluit om een tijdje onder te duiken in het vakantiehuisje van een vriendin. Ze neemt een ander, geheim telefoonnummer maar de anonieme bedreigingen gaan op onverklaarbare wijze door en krijgen een spookachtig karakter. Wanneer het dochtertje van haar vriendin de telefoon per ongeluk aanneemt raakt Ji-won langzaam maar zeker verstrikt in de angstige, bovennatuurlijke verschijnselen om haar heen. Ze laat het er evenwel niet bij zitten, en ze besluit zich met haar journalistieke vaardigheden ertegen teweer te stellen.

De film koppelt vaardige regie aan een goed scenario en prima acteerwerk. Phone vindt de juiste balans tussen een beladen sfeer en effectvolle schrikmomenten zonder daarbij bombastisch te worden. Byeong-ki Ahn laat zien hoe een sfeervolle film te maken zonder te vervallen in traagheid. De film draagt onmiskenbaar de typerende kenmerken van moderne J-horror in zich, en de doorgewinterde kijker zal het gevoel krijgen dat een aantal scènes en subtexts variaties op eerder vertoonde thema's zijn. Maar Phone balanceert behendig op de scheidslijn tussen horror en thriller, en vat een technologische alledaagsheid -- een telefoon -- op als bron van dreiging en terreur.

Toch zijn er ook wel een paar probleempjes met deze overigens aanbevelenswaardige film. Camerawerk, met name waar het de beeldkadering betreft, en montage hadden wat meer zorg kunnen krijgen. De verhaalsafwikkeling naar de filmclimax heeft een enigszins geforceerd complexe opmaat, en de kijker die niet goed oplet zal er al gauw geen touw aan vast kunnen knopen. Subtexts en verklarende achtergrondverhalen worden in dromen en flashbacks met de hoofdverhaallijn verweven. Ahn's plotverhaspelingen zijn weliswaar vernuftig maar onnodig belastend en nemen vanwege de aandacht die het begrip ervan eist onbedoeld wat spanning uit de film vandaan.

Maar voor de oplettende kijker heeft de film een enerverende beloning in petto. De in het normale dagelijkse leven doorgaans zo onschuldige mobiele telefoon ontwikkelt zich tot een bedreigend object en uiteindelijk, naarmate de film steeds diepere bovennatuurlijke tendensen krijgt, tot een kwaadaardig technologisch Tarotspel. De gelijkenissen met Ring zijn, als gezegd, evident maar door hem af te doen als een aftreksel daarvan zou de film beslist tekort worden gedaan. Het is een respectabele, eigenstandige film die het inmiddels vertrouwde Aziatische gemeengoed paart aan een volstrekt eigen benadering.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb