Bestel de DVD bij ...
Koop Red Eye bij bol.com
Red Eye
Genre:Thriller
Regisseur:Wes Craven
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:85 minuten
Cast:Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox, Jayma Mays


Wes Craven is één van de grote namen in de horrorwereld. Zijn faam ontleent hij aan het voor horrorpuristen dubieuze vermogen om het genre toegankelijk te maken voor een groot publiek. De enorme successen die hij wist te bereiken met de tot series uitgegroeide films A Nightmare on Elm Street en Scream hebben ertoe bijgedragen dat hij thans een man in bonus is die niet meer zo nodig hoeft. Zijn recentere werk, zoals het moeizame weerwolvengedrocht Cursed, het slappe Scream 3 en het campy maar ongeïnspireerde The People Under the Stairs bevestigen het beeld van de vermoeide maar voldane filmmaker die vertrouwt op zijn formules en automatismen. Maar ook zijn eerdere werk kenmerkt zich door wisselvalligheid. Soms grandioos (The Serpent and the Rainbow, The Hills Have Eyes), soms ongeïnspireerd en middelmatig (Shocker, Chiller), ooit brutaal (The Last House on the Left) maar dan weer ingedut en veilig (Swamp Thing) is Craven een weliswaar opmerkelijk filmmaker maar ook één die nooit het niveau heeft weten te bereiken en bestendigen van generatiegenoten als John Carpenter, Tobe Hooper en Dario Argento.

Met name bij zijn in vele opzichten tobberige en gemankeerde laatste film Cursed leek het doek voor Craven definitief te zijn gevallen. Gelukkig is dat, getuige het verrassend sterke Red Eye, niet het geval. Zelfs de oude rot blijkt niet te beroerd om eens een lesje te trekken en hij keert terug naar het meest bepalende element van de speelfilm: het vertellen van een verhaal dat vastligt in een strak en goed geschreven scenario. Lisa Reisert (McAdams) is een succesvolle maar drukke directrice van een groot hotel in Miami. Ze bevindt zich in Dallas en probeert zich door allerlei vertragingen heen te worstelen om terug te kunnen gaan naar Florida. Na wat strubbelingen slaagt ze erin een boarding pass te bemachtigen voor de allerlaatste vlucht van die dag (de 'red eye'). Terwijl ze in de lobby van de luchthaven (filmlocatie: Los Angeles) wacht tot ze aan boord mag, raakt ze in gesprek met de mysterieuze maar innemende Jack Rippner (Cillian Murphy, 28 Days Later). Het noodlot wil dat ze in het vliegtuig naast elkaar zitten, maar als ze na een wilde take-off eenmaal in de lucht hangen blijkt Jack haar zorgvuldig te hebben ingezet als pion in een ingenieus plan, waarbij een moordaanslag op een hoge politicus die in haar hotel logeert moet worden gepleegd.

Zoals van Craven mag worden verwacht houdt hij de vaart er goed in en brengt hij zijn verhaal keurig en vlot versneden in beeld. Het bijzondere in deze film is dat het hele middengedeelte zich afspeelt tussen de twee hoofdpersonen, naast elkaar gezeten in een vliegtuig. Het scenario en de acteurs verdienen alle lof dat dit nergens langdradig wordt -- voorwaar geen sinecure. De gijzelende Jack met zijn slachtoffer Lisa houden de spanning er prima in, ook wanneer de krachtsverhoudingen tussen hen langzaam maar zeker verschuiven, waarbij de personages overigens bovendien inhoudelijk geenszins geweld aan wordt gedaan. Het is een proeve van prima ambachtelijk filmmaken.

Enige kritische kanttekeningen zijn er, door alle lof heen, wel te plaatsen. Het is uiteindelijk een Hollywoodproductie, dus hoe het afloopt laat zich al te makkelijk raden. Een verrassender afwikkeling had de film beslist nog enerverender gemaakt en hij had dit ook, alles wel beschouwd, verdiend. Maar Craven laat zich niet afleiden door bijzaken die niets bijdragen aan de vertelling, en dit komt de film beslist ten goede. Zo komen wij bevoorbeeld niet te weten welke organisatie er nu precies achter de verwikkelingen in het verhaal steekt, of zelfs welke politieke agenda zij erop na houden. De film verwijst er kort naar en dat is alles; Craven laat dit bewust onbehandeld hangen en dat siert hem. Menige filmmaker zou zich in de verhaalnesten hebben gewerkt met allerlei moeizame en niet terzake doende politieke nonsens maar Craven blijft bij de hoofdlijn van zijn verhaal en gaat daarbij recht op zijn doel af.

Het is een tijdje geleden dat we iets goeds van Wes Craven te zien kregen. Red Eye is een krappe anderhalf uur onschuldig maar spannend vermaak en overigens een verrassend goede film.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (14):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb