Bestel de DVD bij ...
Koop The Sixth Sense bij bol.com
The Sixth Sense
Genre:Ghost story
Regisseur:M. Night Shyamalan
Jaar:1999
Taal:Engels
Speeltijd:107 minuten
Cast:Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Donnie Wahlberg


Een jochie (Osment) dat met doden kan communiceren maar het daar vervolgens van angst van in de broek doet roept weifelend hulp in van een befaamd kinderpsycholoog (Willis) die via het ventje met de eigen trauma's en mislukkingen wil afrekenen.

De in het in Zuidindiaas Tamilgebied gelegen Pondicherry geboren filmer Night Shyamalan vestigde zijn naam in Hollywood met deze horror/thriller. Van alle films die hij tot dusver maakte (hierna kwamen Signs, Unbreakable en The Village) is The Sixth Sense niet alleen verreweg de meest succesvolle maar ook zijn beste. Night ontpopt zich hier als een raszuivere verteller die zich niet verliest in wilde vormgeving maar zorgvuldig modulerend een gelaagd maar toegankelijk plot ontrolt dat hij beheerst maar dynamisch en met rustige maar vaste hand gefilmd aan de kijker voorlegt.

Willis en Osment leveren hun acteerwerk beheerst af en weten te blijven boeien in tamelijk veeleisende maar zorgvuldig geënsceneerde rollen, wat met name voor de indertijd 10-jarige Osment een prestatie van formaat genoemd mag worden. Night bouwt de spanning met de ontmoetingen tussen Osment en de geesten fraai op en weet zijn scènes met zorgvuldig getimede close-ups en fraaie make-up effecten de juiste beklemming mee te geven. De film doet in hogere zin denken aan het latere The Others, maar waar deze film er niet in slaagt om de aandacht vast te houden en slechts zijdelingse en lichte horror-aspecten heeft, blijft The Sixth Sense boeien, zijn bovendien de horrormomenten aanmerkelijk prominenter en is de film daarmee als geheel een stuk dynamischer.

De film loopt in de finale, die op zichzelf aardig is bedacht overigens, evenwel enigszins uit de hand omdat Night blijkbaar bang is dat zijn kijkers misschien niet goed hebben opgelet. Het is het moment waarop het hele verhaal op zijn plaats valt en middels een uitgebreide herhalingsmontage te zien is welke clues er allemaal voorbij zijn gekomen -- en ondergetekende subiet hevige Homer Simpson neigingen krijgt.

Niettemin is The Sixth Sense van harte aanbevolen kijkvoer van een veelbelovende regisseur die zijn talent bevestigt maar tot nu toe nog niet heeft weten te bestendigen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (22):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb