Bestel de DVD bij ...
Koop The Others bij bol.com
The Others
Genre:Ghost story
Regisseur:Alejandro Amenábar
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:104 minuten
Cast:Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann, James Bentley


Een vrouw wacht met haar twee kinderen in een verduisterd landhuis in de mistige heuvels van Jersey aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op de terugkeer van haar echtgenoot. De kinderen lijden aan een mysterieuze ziekte waarbij ze, op straffe van onduidelijk leed, niet aan direct zonlicht kunnen worden blootgesteld. De streng gelovige vrouw des huizes (Kidman) houdt er een strak regime op na, maar ziet zich uiteindelijk gedwongen om huishoudelijke hulp in te huren waardoor haar strenge leefregels onder druk komt te staan, met onverwachte en macabere gevolgen.

De Spaans/Chileense regisseur Amenábar schreef voor deze film een minutieus uitgewerkt scenario dat hij bovendien buitengewoon fraai in beeld bracht met prachtige, van de tijdgeest zwangere decors en een onheilspellend eenzame, bijna surrealistische omgeving (waarvoor de filmlocatie zich nabij het Spaanse Santander bevond overigens). Hij ontvouwt zijn verhaal rustig en omstandig, en kruidt zijn verhaal hier en daar bij met enkele schrikeffecten. De film laat zich eigenlijk meer bekijken als een familiedrama, op smaak gebracht met een beetje spanning en een geheimzinnige subplot-- die overigens tot de ontknoping fraai onder de oppervlakte blijft. Amenábar's film wordt niet in de laatste plaats geholpen door het indrukwekkende acteerwerk van Kidman, die met gelaagde diepte en hartstochtelijk haar rol aflevert, maar daarbij afstandelijk genoeg blijft om niet in geschmier te vervallen.

Tot dusver de accolades voor deze opmerkelijke en onderscheiden film. Maar er zijn ook problemen. Amenábar had namelijk voor slechts pakweg zeventig minuten verhaal, maar rekt zijn film op tot op een kwartier na twee uur. Daarbij leunt hij zwaar op Kidman en zijn vormgeving, er blijkbaar op hopend dat de intrinsieke kwaliteiten van een en ander uit zichzelf enerverend genoeg zouden zijn. Ik wisselde echter met regelmaat ongeduldig van zitbil, in de ijdele hoop dat de gebeurtenissen wat meer vaart zouden krijgen hetgeen, met name in het uitgesproken saaie middendeel van de film, uitbleef. De kindergesprekken waarin de situatie wordt beschouwd en herbeschouwd, telkens weer gevolgd door een shot van een zorgelijk voor zich uitkijkende Kidman, nu eens in de slaapkamer, dan weer in opkamer of keuken, zijn ongetwijfeld bedoeld om het kriebelende gevoel dat er iets vreemds aan de hand is te stimuleren naar een gevoel van angstige beklemming, maar het resultaat daarvan is helaas voornamelijk verveling.

Al met al is The Others beslist een mooie, maar geen grootse en zeker geen spannende of enerverende film. Het jaar waarin de film uitkwam (2001) was komkommertijd in horrorland, dus werd de film met gejuich ontvangen. Een kinderhand is immers gauw gevuld. En wie van familiedrama met een beetje spanning houdt zal zich er beslist mee vermaken. Maar voor de doorgewinterde horrorkijker is het weinig meer dan een probaat slaapmiddel.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (25):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb