Bestel de DVD bij ...
Koop The Exorcism of Emily Rose bij bol.com
The Exorcism of Emily Rose
Genre:Psychologisch, Religieus
Regisseur:Scott Derrickson
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:122 minuten
Cast:Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott, Jennifer Carpenter, Colm Feore


Dankzij mijn werk voor het Amerikaanse filmrecenserende webwezen stond deze film bij mij al in een kwaad daglicht voordat ik er een seconde van had gezien. Wat deden ze er bij Sony Pictures stomvervelend mee, met pop-ups en expanding banners die niet weg te branden waren. Wie mij op stang wil jagen moet mij iets proberen op te dringen waaraan zich nog geen begin van behoefte heeft ontwikkeld. Het had weinig gescheeld of ik had, bij wijze van eenmans-embargo, principieel geweigerd deze film onder ogen te zien.

Maar die vermaledijde tamtam deed mij alsnog door de hardvochtige knieën gaan. Het zou, naar verluidt, een verdraaid goede en originele horrorfilm zijn. Probeer dan maar eens als liefhebber principieel te blijven. Als de behoefte aan het zien van de film er niet was schoot deze alsnog, alleen al op basis van horen-zeggen, als een paddestoel uit de grond. Maar chagrijnig was ik nog steeds. Met de armen stuurs op de borst over elkaar, een verbeten trek om de mond, moest de film me maar eens zien te overtuigen.

De film speelt zich af in en rond de rechtzaal en is het relaas van een Katholieke priester (Wilkinson) die terecht staat wegens dood door schuld omdat één zijner parochianen, de 19-jarige Emily Rose (Carpenter), overleed terwijl ze onder zijn zorgende hoede was. Die hoede bestond uit de geestelijke begeleiding van het meisje dat meende van de duivel te zijn bezeten, en haar dood volgde kort op een mislukte geestuitdrijving. Het perspectief van de film is voornamelijk gevestigd op de ambitieuze en agnostische advocate van de priester (Laura Linney), waarbij met ijzingwekkende flashbacks het verhaal rond en van Emily zelf wordt verteld.

Het bijzondere aan deze film is de synthese van het rechtbankdrama en de bovennatuurlijke horrorfilm. Demonische bezetenheid wordt nu eens niet vanuit een religieus, maar vanuit een juridisch perspectief bezien. Het is een gewaagd idee dat niet alleen valt of staat met een voldoende draagkrachtig en plausibel verhaal maar, wil het een tenminste acceptabele film opleveren, niet zonder een ijzersterk scenario kan. Het is een ijzeren filmwet dat een goed scenario zelfs een slecht gemaakte film kan redden, maar een slecht scenario nooit een goede film kan opleveren. En de geldigheid daarvan is omgekeerd evenredig aan de gebaandheid van de paden die men met de film gaat bewandelen.

The Exorcism of Emily Rose slaagt met glans in alle opzichten. Laura Linney is indrukwekkend als de gedreven en kille, maar gaandeweg gekwelde en in gewetensnood gerakende advocate. De beheerste Tom Wilkinson vindt de juiste balans tussen de evenzeer gedreven maar tevens wanhopige priester zonder daarbij in geschmier te vervallen. En Jennifer Carpenter is met haar nu eens angstaanjagende, dan weer vertederende verschijning dè scream-queen van de 21ste eeuw. De gang van zaken in de rechtzaal is geen moment langdradig en geeft de film niet alleen rust maar ook dynamiek, waardoor de scènes rond Emily Rose extra verstijvend werken. Opmerkelijk is dat daarbij geen enkele druppel bloed vloeit.

De filmmakers nodigen de kijker uit om de eigen conclusies te trekken uit het verhaal. Hoe werkelijk de bezetenheid van Emily Rose was laat de film in het midden. Maar ook in religieuze zin betrekt de film geen stelling. Dat is een bewuste, inhoudelijke beslissing die onvermijdbaar enige afstand schept. Compensatie daarvoor wordt gezocht, en goeddeels gevonden, in de dramatische lotgevallen van de hoofdpersoon, advocaat Erin Bruner. Een aanmerking die op de film is te leveren is, dat de afwikkeling wat al te gehaast lijkt te zijn geschreven. Het verhaal wordt dermate zorgvuldig en fijnzinnig opgezet, dat de wat grovere afwikkeling en ontknoping ervan wellicht iets meer beheersing had verdiend.

Maar dit is slechts een klein smetje op een overigens bijzondere en indrukwekkende film. The Exorcism of Emily Rose heeft zelfs mij, ondanks de wanstaltige promotie en mijn hardnekkige sikkeneurigheid daarover, volledig kunnen overtuigen.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (24):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb