Bestel de DVD bij ...

Koop Beyond the Limits bij Amazon.co.uk
Beyond the Limits
Genre:Fantasy
Regisseur:Olaf Ittenbach
Jaar:2003
Taal:Engels
Speeltijd:100 minuten
Cast:Darren Shahlavi, Russell Friedenberg, Hank Stone, David Creedon


Duitse horror is anders. Met als voorlopers Jörg Buttgereit, Andreas Schnaas en de maker van deze film, Olaf Ittenbach, heeft de Duitse filmwereld een trio weergaloze cultmakers in huis met films die in waanzin en intensiteit nauwelijks onderdoen voor de meest extreme Japanse manga-bewerkingen. De Duitsers hebben echter geen anime-cultuur, maar putten uit de eigen rijke geschiedenis en cultuur die de synthetische wereld van de Oosterlingen doet aftekenen als een afstandelijk en anorganisch meta-universum.

Hoewel elk van de bovengenoemde filmers een onmiskenbare eigen stijl heeft, vertonen hun films wel degelijk sterke overeenkomsten. Buttgereit's films, vaak met necrofiele thema's, zijn comtemplatief en het meest 'Oosters'. Schnaas, maker van de roemruchte Violent Shit trilogie, kan beschouwd worden als een Duitse Lloyd Kaufman (Troma) met meer amfetamine achter de kiezen dan misschien ook goed voor hemzelf is. En de eclectische Ittenbach heeft de meest toegankelijke, internationale (een eufemisme voor 'Amerikaanse') stijl. Maar de alles overkoepelende overeenkomsten plaatsen de verschillen op de achtergrond: het is, boven alles, ongeacht de taal waarin de dialogen worden gevoerd, Duits.

De verhalen zijn meestal gebaseerd op de eigen legendes. De gore is overal en altijd volop aanwezig. Belichting en kleurvoering zijn rijk, warm en helder. Personages zijn organische, vaak schlemielige anti-helden. Maar vooral, de films nemen zichzelf niet niet al te serieus, en de meestal cabaretesk getoonzette humor ligt altijd, ook op de meest onvermoede momenten, op de loer. Duitse horror is als roken: aanvankelijk is het verstikkend en wordt men er draaierig van, en slecht voor de gezondheid is het zonder twijfel, maar de waardering komt met rente als men er maar lang genoeg mee doorgaat.

Beyond the Limits is zo'n Duitse film, in alle hierboven geschetste opzichten. Het behandelt de door de vele jaren heen beoogde wederopstanding van de geest Belial. Het relaas wordt in twee verhalen verteld door een daartoe geïnterviewde begrafenisondernemer. Het eerste verhaal behandelt de gewelddadige lotgevallen van twee rivaliserende mafia-syndicaten, waarbij Belial's hart de stille agenda achter een narcoticatransactie is. Het tweede verhaal speelt zich af in de tijd van de Middeleeuwse inquisitie, waarbij het plaatselijk gezag met een streng christelijke agenda bloedoffers voor Belial afdwingt. De begrafenisondernemer speelt zelf ook nog een rol in de verwikkelingen, die ik niet ga weggeven omdat ik de inventieve ontknoping van de film respecteer.

Beyond the Limits is een verre van perfecte film. Op de maatvoering valt wel het een en ander af te doen, en hetzelfde geldt voor de prestaties van sommige acteurs. Maar in de eclectische context van Ittenbach's visuele amalgaam is dat allemaal niet van wezenlijk belang, waardoor de film in hogere zin doet denken aan het bovennatuurlijke werk van Dario Argento (met name Inferno). Wie zich voor het eerst aan de bijzonderheden van de Duitse horror wil bloot stellen, heeft evenwel met Beyond the Limits een representatieve, toegankelijke en enerverende vuurdoop te pakken.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (1):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb