Bestel de DVD bij ...

Koop Banquet of the Beasts bij Amazon.co.uk
Banquet of the Beasts
(Kichiku Dai Enkai)
Genre:Docufictie, Satire
Regisseur:Kazuyoshi Kumakiri
Jaar:1997
Taal:Japans
Speeltijd:100 minuten
Cast:Shigeru Bokuda, Sumiko Mikami, Shunsuke Sawada, Toshiyuki Sugihara


Een politieke aktivist wordt gearresteerd en zijn vriendin neemt direct de leiding over van zijn radicale beweging. Zij dwingt haar gezag af door middel van sexuele chantage, maar als ÚÚn van de kernleden de groep besluit te verlaten om aansluiting te zoeken bij een andere, radicalere factie valt de groep langzaam uiteen. Wanneer de afvallige zich echter weer meldt voor heraansluiting zinkt de groep langzaam weg in gewelddadige razernij.

De film is gemaakt door een filmstudent in zijn afstudeerjaar, en ge´nspireerd op de Asamo-Sanso crisis in 1972. Hierbij verschanste een politiek-aktivistische groep zich met een gijzelaar in de bergen van Kuruizawa, niet ver van Tokyo. Toen het beleg eenmaal teneinde was, ontdekte de politie dat de groep de wapens niet alleen op hen, maar vooral ook op elkaar had gericht. Regisseur Kumakiri was bij het maken van zijn film vooral ge´nteresseerd in het spanningsveld tussen vriendschap en groepspolitiek en -dynamiek binnen een dergelijke sectarische groep.

De film is berucht geworden vanwege zijn ongebreidelde en bloederige geweld. En hoewel hij een diepzinnige sociologische boodschap bevat, levert de film zijn bloederige gruwel per strekkende meter, op een wijze die aan Cannibal Holocaust doet denken -- een film waarmee Kichiku meer raakvlakken vertoont. De trage handcameravoering over de zojuist aangerichte bloedbaden, het onvermijdelijke verval in beestachtigheid wanneer de mens op zichzelf is teruggeworpen, de groothoek opnamen waarmee vervreemding van de samenleving wordt benadrukt, het idioom van de hardcore exploitation film komt in volle glorie voorbij.

Maar, als gezegd bevat de film ook een diepere boodschap die, hoewel op zichzelf tamelijk voor de hand liggend, in de context van de visuele intensiteit niettemin de nodige indruk achterlaat. In diepere zin doet de film denken aan Koji Wakamatsu's Ecstasy of the Angels, waarin eveneens de lotgevallen van een politiek-aktivistische groep worden gevolgd. Maar die groep had een duidelijke ideologie en een heldere politieke agenda. Kumakiri's rebellen lijken weliswaar politiek gemotiveerd, maar blijken slechts te worden gedreven door het charisma van hun mysterieuze en bijna mystieke leider. In wezen hebben ze helemaal geen ideologische drijfveer, en het is juist dat vacuŘm dat de groep doet imploderen.

De film komt tamelijk traag op gang, en bouwt gedurende tweederde van haar totale duur gestaag op naar de climax die de film -- terecht -- beroemd en berucht heeft gemaakt. Acteerprestaties variŰren van acceptabel tot goed wat, als men bedenkt dat dit in wezen een studentenfilm is, een opmerkelijke prestatie is. Kichiku zal beslist niet bij iedereen in de smaak vallen, maar voor wie excessief geweld kan hebben en daarbij ook nog eens bereid is tot nadenken is het een sublieme kijkervaring die zich niet gauw laat vergeten.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb