Dead Men Walking
Genre:Aktie, Indie, Zombies
Regisseur:Peter Mervis
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:85 minuten
Cast:Griff Furst, Bay Bruner, Chriss Anglin, Bobby James, Brandon Stacy


Zelfs in de marge van de filmwereld wil men meedeinen op de golven van de zombiemode. Indie-regisseur Peter Mervis probeert met zijn in negen dagen opgenomen en voor ongeveer een half miljoen gemaakte Dead Men Walking het op halfzachte, R-gekeurde films afgehaakte hardcore publiek te bekoren met een zombie-cadenza voor de sterke maag.

Een met een synthetisch dodelijk opwekkend virus besmette man wordt in Extra Beveiligde Inrichting gevangen gezet. In de gevangenis heerst de vertrouwde bewakersterreur. Naarmate de man zieker wordt en de mensen om hem heen bebraakt, bebloedt en aldus besmet, grijpt de besmetting om zich heen en moeten de overlevenden, in afwachting van versterking, de als gevolg van de snel epidemische vormen aannemende besmetting in toenemenden getale oprukkende, hongerige ondoden van zich af zien te houden.

Mervis doet een dappere poging er een bloederig spektakel van te maken, maar blijft met zijn enthousiasme halverwege steken omdat hij tegen de eigen beperkingen aanloopt. Zo lijkt een groot deel van het budget aan de make-up te zijn besteed, en hoewel het een smerige janboel wordt had hij er toch verstandig aan gedaan om een beetje geld achter te houden voor het postproductionele geluid onder en achter het vele geweld. Een schot van een geweer, bijvoorbeeld, levert nu eenmaal een enerverender beeld op als een daverende knal dan een als klapperpistool klinkende losse flodder uit een rekwisiet. Hoe triviaal dit op zichzelf misschien lijkt, het ligt precies in het verlengde van hetgeen Mervis probeert te bereiken met zijn film en hij heeft hier zijn prioriteiten niet in orde. Bovendien is het geluid met regelmaat niet synchroon met de vaak slordig, door Mervis zelf gemonteerde beelden.

Het verhaal laat zich bekijken als een hardcore mix tussen Assault on Precinct 13 en Night of the Living Dead. De acteerprestaties zijn, gegeven de korte opnametijd en de budgettaire beperkingen, hoewel soms geschmierd, over de hele bezien alleszins acceptabel. Ook het camerawerk is, hoewel niet opzienbarend, in orde en de film ademt een passende, desolate, grauwe sfeer uit. De gore loopt soms wat uit de hand maar voegt aan de strakke beeldvoering en het vlotte tempo waarin het op zichzelf simpele verhaal wordt verteld een zekere campwaarde toe.

Als Mervis wat meer zorg aan geluid en montage had besteed zou hij een potentiële culthit hebben afgeleverd. Zijn Dead Men Walking is echter nu uiteindelijk niet meer dan een voor de hardcorefan vermakelijke film maar tegelijk ook een gemiste kans.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb