Bestel de DVD bij ...
Koop Premonition bij bol.com
Premonition
(Yogen)
Regisseur:Norio Tsuruta
Jaar:2004
Taal:Japans
Speeltijd:95 minuten
Cast:Hiroshi Mikami, Noriko Sakai, Hana Inoue


Met een verhaal dat aan een Japanse mix van The Butterfly Effect en Final Destination doet denken vertoont Ring 0: Birthday regisseur Norio Tsuruta een film over een workoholic die in de auto zijn werk tijdens een trip met vrouw en dochtertje niet kan uploaden. In arren moede probeert hij het in een telefooncel. Terwijl de VPN-verbinding snort valt zijn oog op een nieuwsberichtje in een rondslingerend krantenvodje waarin de tragische dood wegens een verkeersongeval van zijn dochtertje staat vermeld. Na een paar minuten wordt zijn auto pardoes door een vuilniswagen geramd en overlijdt het meisje. Drie jaar later blijkt de man van zijn vrouw gescheiden, en is hij nauwelijks in staat om zijn leven weer op te pikken. Hij wordt bezocht door hallucinaties en tragedies voorspellende krantenvodjes, maar ontdekt gaandeweg dat hij de aanvankelijk voor onvermijdelijk gehouden gang der zaken kan beÔnvloeden en gaat op zoek naar een manier om zijn dochter posthuum te redden.

De gestage en zacht getoonzette beeldvoering verraden het de laatste tijd in AziŽ enorm in zwang geraakte gebruik van digitale video. De postproductie is marginaal, net voldoende om de film af te maken maar zonder er veel aan toe te voegen. Er is nauwelijks ADR, vrijwel alle dialogen en geluiden zijn de originele set-tracks. De ingevoegde CGI is rafelig en had meer zorg kunnen krijgen, maar echt verstorend werkt dit niet vanwege de niet meer dan bijkomstige betekenis ervan.

Tsuruta vertelt zijn verhaal ingehouden en stijlvol, daarbij zorgvuldig de verlokkingen van luidruchtige beeldflitsen en bloederige gruwelcadenza's vermijdend. Hij verlaat zich daarbij op de spanning die zijn personages weten op te roepen. Bij de innemende, als Kyoke Harase in Ju-On: The Grudge 2 bekende (en overigens beeldschone) Noriko Sakai is dat terecht, maar de mannelijke hoofdpersoon van de hopeloos schmierende B- en TV-film acteur Hiroshi Mikami komt niet los van radeloos en op den duur op de zenuwen werkend geschreeuw. Het is jammer dat Tsuruta blijkbaar de lessen die uit de erfenis van meester Kurosawa zijn te trekken niet in zijn casting heeft betrokken. Het zou de opzienbarende film hebben opgeleverd die het nu niet is.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb