Bestel de DVD bij ...

Koop The Cave bij Amazon.co.uk
The Cave
Genre:Aktie, Monsters
Regisseur:Bruce Hunt
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:97 minuten
Cast:Cole Hauser, Morris Chestnut, Eddie Cibrian, Lena Headey


Met het sterke The Descent is The Cave de tweede film uit 2005 die de lotgevallen behandelt van avonturiers die de geheimen van het onontgonnen ondergrondse blootleggen, en daarbij in aanraking komen met de onbekende plaatselijke fauna, bestaande uit doorgeëvolueerde, vijandige en doorgaans carnivore primaten. En was Neil Marshall's relatief bescheiden gebudgetteerde (circa ¤ 5 mln.) The Descent een keiharde maar sfeervolle en trefzekere exercitie in claustrofobische gruwel, The Cave is een grote Hollywoodproductie met dure CG effecten, een sexy cast, veel postproductionele herrie en een milde keuring voor een zo breed mogelijk publiek.

Matrix assistent-regisseur Hunt laat in zijn film het alpinisme van The Descent voor wat het is en vertelt een verhaal van en rond een groep freelance duikers die opdracht krijgen met een paar wetenschappers een ondergronds rivierenstelsel in de Roemeense Karpaten te gaan onderzoeken. Tot de tanden bewapend met de modernste technologische snufjes trekt en duikt men erop uit, raakt men verdwaald en afgesneden van de buitenwereld, en moet men vechten voor het hachje tegen een onbekende en volledig aan de omstandigheden aangepaste vijand.

De film gaat onmiddellijk van aquit met een met veel crescendo's aangezette zeeduikscène, waarbij de kijker de manhaftigheid van de hoofdpersonen moet oppikken, maar de volgende anderhalf uur tevergeefs op enige persoonlijkheid van wie dan ook zal moeten wachten. Als gevolg daarvan ontwikkelt de film zich nergens tot een meeslepend drama, maar blijft hij steken in vertoon van afstandelijke, overigens op zichzelf meestal prima uitgevoerde digitale krachtpatserij. Nergens knarsen de tanden, soms valt de mond open.

Uiteindelijk is The Cave geen slechte film. Dat de acteurs niet meer zijn dan pionnen in een verhaal dat door het scenario van productiemoment naar productiemoment wordt geleid is hen niet te verwijten. En op Hunt's techniek valt evenmin veel aan te merken, belichting, cameravoering, onderwaterfotografie en beeldkadering zijn weliswaar nauwelijks creatief of zelfs maar geëngageerd maar overigens met voldoende vakmanschap uitgevoerd. Hunt wil helemaal niet meer bereiken dan anderhalf uur vermaak met een beetje spanning, en is niet op zoek naar de zwarte slagschaduwen in het onderbewustzijn van zijn kijkers. Veilige middelmatigheid is dus troef in een dure film die de keuring schuwt, de handeling zó benadrukt dat de sfeer verdwijnt en de karakters volledig onderschikt maakt aan de aktie.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb