Bestel de DVD bij ...
Koop Thir13en Ghosts bij bol.com
Thir13en Ghosts
Genre:Ghost story
Regisseur:Steve Beck
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Tony Shalhoub, Embeth Davidtz, Matthew Lillard, Shannon Elizabeth, Alec Roberts


Deze remake van de William Castle klassieker 13 Ghosts uit 1960 vormt, samen met Hause on Haunted Hill uit 1999 -- eveneens een remake van een gelijknamige William Castle klassieker, in dit geval uit 1959 -- het quintessentiële fundament van de kersverse horrorproductiemaatschappij van Matrix producent Joel Silver, Dark Castle Entertainment. En was William Malone's ouverture nog een moeizaam en gemankeerd debuut, met Thir13en Ghosts lijken de mannen van Dark Castle hun draai te hebben gevonden.

Arthur woont met zijn zoon Bobby, dochter Kathy en hun inwonende oppas Maggie in een kleine flat daar hij bij een brand zijn huis, zijn financiële zekerheid maar vooral ook zijn vrouw Jean verloor. Ze trachten zich te redden met het weinige dat ze hebben, tot op een dag een notaris voor de deur staat. Deze komt in naam van hun overleden oom, de excentrieke miljonair Cyrus, en zijn nalatingschap is een huis. Eenmaal aangekomen bij het huis in kwestie blijkt het hier te gaan om een volledig uit glas en staal opgetrokken woning met her en der inscripties op wanden en vloeren.

Bij het huis bevindt zich de helderziende Dennis die met een list in het huis weet mee te komen. Na een kleine rondleiding wordt het Arthur al snel duidelijk dat hij financieel niet in staat zal zijn
het huis te houden, maar oom Cyrus blijkt voor alles reeds gezorgd te hebben. Wanneer Dennis zijn ware identiteit onthult en Arthur op de hoogte brengt van de aanwezigheid van 12 geesten (deze stellen samen de zwarte dierenriem voor) die opgesloten zitten in de kelder van het gebouw en zichtbaar worden door de speciale brillen die her en der in het huis liggen, gaat ook de notaris over tot actie. Zijn ware doel: een mechanisme in werking zetten dat het huis hermetisch afsluit en de geesten één voor één vrijlaat. Meteen ontstaat er een jacht op Arthur en zijn gezin. Zullen zij deze nachtmerrie overleven, is het huis niet meer dan een excentrieke woning en wat is er aan de hand met de dertiende geest?

Wetend dat het hier gaat om een remake van een film uit 1960 gaat kan men zeker niet spreken van een orginele vondst. Toch vind ik de film bijzonder geslaagd. Het verhaal is boeiend, wordt mooi ontplooid en heeft af en toe een verrassende wending. Ook de speciale effecten zijn bijzonder goed uitgevoerd en de geesten komen prima over. Een geslaagd regiedebuut dus voor Steven Beck die een jaar later ook zal instaan voor Ghost Ship, en die verantwoordelijk was voor de speciale effecten van onder andere The Abyss. Ook de cast is zeker niet de minste, wat natuurlijk nog geen garantie is voor een kijkerspektakel, maar niettemin zetten zij een goede prestatie neer in deze produktie. Hoe deze film zich verhoudt tot de orginele film moet ik u echter onthouden daar ik deze nog niet gezien heb.

Maat Thir13en Ghosts lijkt me hoe dan ook een verstandige investering van een geslaagde filmavond.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Snake
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (21):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb