Bestel de DVD bij ...
Koop Scanners bij bol.com
Scanners
Regisseur:David Cronenberg
Jaar:1981
Taal:Engels
Speeltijd:103 minuten
Cast:Jennifer O'Neill, Stephen Lack, Patrick McGoohan, Lawrence Dane, Michael Ironside


Canadese cultmeester Cronenberg confronteert. In Scanners verweeft hij zijn favoriete Leitmotiv, geestelijk en lichamelijk verval, met een sociaal-maatschappelijke kritiek die zelfs de grote George A. Romero zou doen verstommen. In deze film worden de vooroordelen jegens de geestelijk minder bevoorrechten genadeloos en intens aan de kaak gesteld.

Scanners zijn telepathisch begaafde mensen die gewone mensen hun wil kunnen opleggen alsook telepathisch agressie op hen kunnen uitvoeren. Door hun telephatische vermogens worden zij continu de gedachten van andere personen gewaar, wat hen labiel maakt en ertoe heeft geleid dat ze op de rand van de samenleving leven. Ook Cameron Vale is een scanner, die leeft als zwerver tot hij wordt opgepakt in een winkelcenterum en in contakt komt met dokter Ruth. Deze specialist op het gebied van scanners werkt voor "Consec" en licht Cameron in over zijn gaven.

Na enkele trainingen en een medicijn om zijn hoofd vrij te houden licht men Cameron in over een ondergrondse scannerbeweging met aan het hoofd de kwaadaardige Darryl Revok (Ironside). Zijn betrachting: het vernietigen van onze samenleving. Het is dan ook de taak van Cameron om hierin te infiltreren en de plannen van Darryl te dwarsbomen. Hij wordt echter verraden en al gauw volgt er een kat en muis spel tussen deze twee. Stukje bij beetje wordt de situatie duidelijk en al vlug merkt me dat er meer aan de hand is dan wat men eerst laat vermoeden. Zo blijkt Cameron geen gewone scanner maar net als Revok een hoge mate van telepatisch begaafdheid te bezitten, wat aan het einde tot een adembenemende confrontatie leidt.

De eerste maal dat ik deze film zag was in de bioscoop toen ik pakweg 14 jaar was en de film is me altijd bijgebleven. Nu, na zovele jaren, vind ik de film nog onverminderd van een heel hoog niveau. De sobere sfeer en de aanhoudende spanning, beide handelsmerken van regisseur Cronenberg, maken dat je je al snel laat meeslepen. Ook de acteurs doen het uitstekend en zetten heel geloofwaardige personages neer, met vooral Michael Ironside die uitblinkt als de boosaardige Darryl Revok. Het verhaal zit goed in elkaar en wordt stukje bij beetje ontvouwd zodat het niet gaat vervelen. De special effects zijn zeker de moeite waard, rekening houdend met het jaar waarin de film werd uitgebracht. Ik dacht me te herinneren dat het de eerste film was waarin een mensenhoofd explodeerde.

Zoals u zult merken is deze film voor mij echt af en ik zou hem dan ook aan iedereen aanraden.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Snake
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (16):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb