Bestel de DVD bij ...
Koop From Hell bij bol.com
From Hell
Genre:Kostuumfilm, Slasher
Regisseur:Albert Hughes, Allen Hughes
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:122 minuten
Cast:Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Paul Rhys, Robbie Coltrane


Tegen het einde van de 19e eeuw werden een vijftal prostituées bloederig vermoord in de achterbuurt Whitechapel, in het Londense Eastend. Het is een van de meest beschreven seriemoorden in de geschiedenis, en tevens een die nooit is opgelost. Dit laatste is al tijden de vruchtbare voedingsbodem van misdaadromans, volkslegendes en de wildste complottheorieën. Ik heb het natuurlijk over Jack the Ripper. Ook de filmwereld heeft het verhaal, met variërende feitelijke vrijheden, van deze roemruchte maar onbekende seriemoordenaar bewerkt, meestal met een saaie draak als resultaat.

From Hell vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de briljante, helderziende, aan opium verslaafde politie-inspecteur Fred Abberline (Depp), in wiens ambtsgebied de moorden plaats vinden. De gebroeders Hughes, regisseurs van deze film, zijn zo slim geweest om het verhaal te baseren op een beeldroman en op te vatten als een complot, en bovendien op te tuigen met een bovennatuurlijk getinte subplot. Het scenario is goed en zorgvuldig uitgewerkt, en de fijnzinnige verhaallijnen die aan de legende worden toegevoegd verraden filmliefde en degelijk vakmanschap.

De film is vrijwel geheel op lokatie in de buurt van Praag opgenomen; Centraal-Europa heeft immers een rijke traditie op het gebied van duistere volkslegendes. Decors, kostuums en sfeertekening zijn sinister en mooi tegelijk, en worden adequaat ondersteund door subtiele cameravoering en zorgvuldige belichting. De achillespees van bijna iedere film, de maatvoering in het middenstuk, geeft echter ook hier op sommige momenten de problemen waarbij een ongeduldig gevoel naar de volgende verwikkeling opkomt. De regisseurs hadden dit wel degelijk in de gaten en kruiden de gang van zaken hier en daar wat bij met enkele schrik-clichés. Het neemt echter nergens echt storende vormen aan, en de gebroeders Hughes houden weten voldoende vaart en dynamiek vast te houden om de verveling buiten de deur te houden.

Het acteerwerk is acceptabel maar niet al te groots. Hoofdrolspeler Johnny Depp valt, als altijd, voortdurend bijna in slaap maar geeft af en toe tekenen van leven met zijn kenmerkende kleine, pedante maniërismen. Robbie Coltrane is innemend als zijn corpulente, warmhartige adjudant Godley en de schmierende Ian Holm heeft meer Shakespeare gedaan dan goed voor hem is maar versjteerd zijn inbreng daarbij, gebonden als hij is aan het superieure scenario, niet. De overige acteurs leveren hun bijrollen naar behoren af zonder daarbij overigens tot iets memorabels te komen.

Al met al is From Hell, voor zover wij kunnen overzien, de enige geslaagde verfilming die is gebaseerd op het verhaal rond de aartsvader aller seriemoordenaars.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (20):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb