Bestel de DVD bij ...

Koop Immortal bij Amazon.co.uk
Immortal
(Immortel (ad vitam))
Regisseur:Enki Bilal
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:102 minuten
Cast:Linda Hardy, Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling


Boven het New York van het jaar 2095 zweeft een pyramide waarin de klassieke Egyptische goden wonen. Ze hebben Horus gevonnist die zeven dagen de tijd krijgt om zijn onsterfelijkheid veilig te stellen door een menselijke gastheer en een partner te vinden. Intussen loopt in de stad een mooie jonge blauwharige vrouw rond, op zoek naar haar identiteit, daarbij geholpen door een arts die door haar en haar verborgen gaven gefascineerd is geraakt. Een verongelukte vrijheidsstrijder die een been is kwijtgeraakt en de plaatselijke corrupte oligarchie aan de kaak wil stellen maakt de merkwaardige driehoeksverhouding compleet in een wereld die wordt beheerst door geesten, buitenaardsen, goden, Dayaks -- en mensen.

Wie de synopsis tot zich door laat dringen zal vermoeden dat de film is gebaseerd op een stripverhaal, pardon, beeldroman. Dat vermoeden is dan correct: het is een ambitieuze filmbewerking van de Nikopol trilogie waarin de kunstzinnige Bosniėr Bilal zo ongeveer alles behalve de afwas laat samenkomen in een futuristisch amalgaam van echte acteurs en geanimeerde karakters en achtergronden. De structuur van film is verwant aan die van Sin City: alle aktie is tegen de achtergrond van blauwe en groene schermen gefilmd, waarna de geanimeerde omgeving in de postproductie is toegevoegd. Het resultaat laat zich bekijken als een cocktail van Ghost in a Shell, Blade Runner en The Fifth Element.

Maar ambities zijn geen garantie voor succes, en een hoge inzet geen garantie voor winst. Bilal's ruim anderhalf uur durende visuele draaikolk ziet er weliswaar adembenemend uit, maar hij probeert in zijn vertelling het onverenigbare te verenigen waardoor de film net zoiets wordt als het zeiljacht van de suikeroom: mooi, maar je hebt er niets mee. Wie wat waarom doet wordt vrijwel geheel aan de kijker overgelaten en ik heb niets tegen interpretatieve film -- integendeel -- maar dan moet de kijker wel de rust worden gegund om aan de hand van- en kijkende naar de beelden zijn verhaal eromheen te weven. Maar Bilal spant de boog op naar die van een postmoderne speelfilm en laat de kijker verder bungelen, waarschijnlijk ervan uitgaande dat zijn kijker het bronmateriaal heeft gelezen. Wie dat niet doet kijkt naar een serie videoclips waartussen nauwelijks enig verhaalsverband lijkt te bestaan.

In technische zin valt er ook nog wel wat aan te merken op de film. De nasynchronisatie van de CG-personages is asynchroon. Misschien was dit wel juist Bilal's bedoeling, om aldus de scheiding tussen mensen en niet-mensen uit te lichten, maar ik had soms het gevoel naar een Amerikaanse western op een Duitse TV zender te kijken. En daar knapt men, laten we wel wezen, niet van op en Bilal had nooit de ruimte mogen laten voor deze associatie. Bovendien vermoed ik dat de verwarring bij en tussen de verschillende personages die van Blade Runner zo'n spannend meesterwerk heeft gemaakt, ook deze film beslist ten goede zou zijn gekomen. Dat Bilal zich daarbij uitleeft in symbolische verwijzingen, tot en met de verdichtsels van Baudelaire aan toe, is misschien leuk voor de hippe ingewijde intellectueel, maar een film is een film en geen IQ test voor de brillants juveniles.

De vraag is tenslotte of dit wel een horrorfilm is. Strikt genomen is hij dat niet, zij het, dat er wel zijdelings horrorthema's in worden behandeld en getoond. Maar dan is de volgende vraag onmiddellijk wat de film dan wel is -- een vraag die niet sluitend is te beantwoorden en dat hoeft ook helemaal niet. De wereld bestaat immers uit twee soorten mensen, zij die de wereld in twee soorten mensen indelen, en zij die dat niet doen. Het is het soort op zichzelf meestal overbodige overzichtelijkheid dat Immortal echter beslist ten goede zou zijn gekomen. Nu is de film onbestemd, in meerdere opzichten, ook ną het zien ervan.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb