Bestel de DVD bij ...
Koop The Nightmare Before Christmas bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de The Nightmare Before Christmas poster bij postersale.nl
The Nightmare Before Christmas
Genre:Animatie, Ghost story, Muziek
Regisseur:Henry Selick
Jaar:1993
Taal:Engels
Speeltijd:76 minuten
Cast:Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey


Het zal je maar gebeuren. Je hebt als regisseur (Henry Selick) ontzettend veel tijd en moeite in een film gestoken en vervolgens zie overal op de posters Tim Burton's The Nightmare Before Christmas staan. Het gaat zelfs zover dat Tim Burton op heel veel internetsites als regisseur vermeld staat. Je zou toch ontzettend medelijden met zo iemand krijgen. De verwarring die bij deze film ontstaan is komt echter niet uit een geheel onverwachte hoek. Tim Burton, wijd en zijd geaccepteerd als een van de meest creatieve filmmakers van deze tijd, is degene geweest die het verhaal bedacht heeft, de karakters en de wereld heeft vormgegeven op basis van een van zijn oude gedichten, en dus grotendeels verantwoordelijk is voor de uitstraling van de film. Het zou echter te ver gaan om de rol van Selick alleen maar te omschrijven als de rechterhand van Burton, aangezien de vele uren werk die in het project hebben gezeten ieder ander mens waarschijnlijk al lang in een diepe stress hadden gedompeld.

Het verhaal van The Nightmare Before Christmas is een mengeling van de aloude tradities Halloween en Kerstmis. Jack Skellington is de Pompoenenkoning van Halloween Town, een stadje waar alles maar om een ding draait: het organiseren van het Halloweenfeest van het komende jaar. Jack is echter verveeld geraakt door elk jaar maar weer hetzelfde te doen en gaat op zoek naar iets wat hem beter doet voelen. Tijdens een wandeling door de bossen komt hij per ongeluk terecht in Christmas Town, waar alles anders, blijer en kleurrijker is dan hij gewend is en plotseling weet hij het: Hij zal het komende jaar het kerstfeest organiseren met de inwoners van Halloween Town...en het beter maken dan ooit!

Nightmare is wat men in de filmwereld noemt een stop-motion animatiefilm. Dit wil zeggen dat ieder beeldje apart neergezet moest worden met maquettes en poppen, waarna de camera dit vastlegde. Aangezien een volledige film gemaakt moest worden met 25 beelden per seconde (die dus niet getekend zijn, maar echt met de hand "gebouwd" moesten worden), kan men zich voorstellen wat een enorme klus dit is geweest. Het resultaat mag er echter dan ook wel zijn. Het eenvoudige, schokkerige gevoel wat de kijker bij de film meekrijgt werkt erg goed bij het neerzetten van het grauwe en enge Halloween Town. Tegelijkertijd geeft het in Christmas Town ook het heerlijke gevoel van naÔviteit en eenvoud weer die de onschuld van het dorpje moet weergeven. Zoals het Tim Burton betaamt zijn allebei deze werelden volgestopt met vreemde details en apart vormgegeven opbjecten, zoals de burgemeester van Halloween Town die een blij en een boos gezicht heeft aan de voor- en achterkant van zijn hoofd (politicus met twee gezichten anyone?), de gebouwen waarbij geen rechte lijn te ontdekken is, bomen die zo bizar van vorm zijn dat ze bijna doolhoven worden en natuurlijk de karakters zelf.

Naast de vormgeving is ook de muziek een van de dragende factoren van de film. Danny Elfman, de vaste componist van Tim Burton en tevens verantwoordelijk voor de muziek van onder anderen The Texas Chainsaw Massacre 2 en 3, Mission Impossible en de Spiderman films, weet als geen ander de muziek te brengen zodat het perfect aansluit op het gedachtengoed van de film. Het feit dat de film een musical is geeft hem dan ook de kans om naast de muziek zich ook helemaal uit te leven in een aantal gezongen liedjes, waar "This is Halloween" en "What's This?" degenen zijn die er het meest uitspringen. Na een aantal keer blijven deze nummers dan ook zo vastzitten in je hoofd dat je ze jaren later nog bijna woord voor woord kunt meezingen.

Leuke wetenswaardigheid bij The Nightmare Before Christmas is dat de film oorspronkelijk door Disney uitgebracht zou gaan worden. Dit is echter later weer ingetrokken, aangezien de hele uitstraling van de film zo anders was dan de dingen die Disney deed, en men het niet aandurfde om zo'n innovatieve produktie met zo'n aparte vormgeving in het assortiment te hebben. Helaas, zouden vrij veel mensen later roepen, aangezien een film als dit een hoop goed zou kunnen doen voor het imago van Disney, wat op dat moment was afgegleden naar een bedenkelijk niveau van alleen maar brave familiefilms.

Met een lengte van ongeveer 76 minuten is het vrijwel onmogelijk om The Nightmare Before Christmas snel zat te worden. Integendeel, bij het in beeld komen van de eindcredits overheerst al snel het gevoel dat de film misschien wel te kort is geweest, omdat er in de wereld van Halloween Town nog veel meer te ontdekken en te bezichtigen valt. Jack, Sally en Dr. Finkelstein zijn karakters die toch wel een indruk achterlaten dat er nog meer mee te beleven valt en de combinatie van Halloween en Kerstmis had nog veel meer leuke zijsprongen kunnen maken. We mogen echter meer dan tevreden zijn met wat Burton en Selick ons hebben voorgeschoteld, zeker omdat deze film de weg vrij heeft gemaakt voor latere meesterwerken als Chicken Run en het dit jaar verschenen Corpse Bride. Dat de creatieve geesten die dit mogelijk hebben gemaakt nog maar lang goede ideeŽn mogen hebben!


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb