Bestel de DVD bij ...

Koop Rabid bij Amazon.co.uk
Rabid
Genre:Zombies
Regisseur:David Cronenberg
Jaar:1977
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Marilyn Chambers, Frank Moore, Howard Ryshpan, Joe Silver, Patricia Gage


De Canadese regisseur David Cronenberg maakt al meer dan 30 jaar artistieke, controversiŽle en intelligente films. Leitmotiv in zijn films is veelal lichamelijk, geestelijk en sexueel verval, vormgegeven in de metafoor van versmelting van technologie en menselijk lichaam. Rabid is, na Shivers, zijn tweede pseudo zombiefilm, waarin porno-actrice Marilyn Chambers een hele nieuwe betekenis geeft aan penetratie.

Rose (Chambers) en haar vriend Hart (Moore) krijgen een zwaar verkeersongeluk met hun motorfiets. Gelukkig zijn ze vlak in de buurt van de Keloid kliniek, een privť ziekenhuis dat zich onder meer bezighoudt met experimentele plastische chirurgie. Hart herstelt voorpoedig, maar de comateuze Rose moet ingrijpende transplantaties ondergaan wil ze kans hebben te kunnen blijven leven. Een maand later ontwaakt ze uit haar coma, maar ze is niet helemaal meer wie ze was. Ze ontfermt zich met veroverende vrouwelijke warmte over de eerste ziekenbroeder die zich met zorg bij haar meldt, maar uit een lichaamsopening in haar oksel schiet een orgaan in diens borst die het bloed uit hem wegzuigt tot hij het bewustzijn verliest. Zij ontsnapt vervolgens uit het ziekenhuis, maar als de broeder weer bijkomt blijkt hij met een bloeddorst te zijn besmet die hem tot razernij brengt. De besmetting grijpt vervolgens snel om zich heen, en het Canadese Montreal zakt tijdens de Kerstdagen weg in een zwarte nachtmerrie van paranoia en hondsdolle zombies.

Hoewel de film op gezette tijden het focus wat lijkt te missen balanceert Cronenberg zijn film vaardig uit tussen de karakterontwikkeling van zijn hoofdpersonen en de desolate, Dawn of the Dead-achtige sfeer die als gevolg van de epidemie in de miljoenenstad ontstaat. Het acteerwerk is niet groots maar wel in orde, hoewel de film het vooral moet hebben van de beklemmende sfeer en de intense spanning die Cronenberg op sommige momenten weet op te roepen. Het is geen standaard zombiefilm, qua thematiek weliswaar verwant daaraan maar op onderdelen toch verrassend anders. Rabid is een enge aanrader voor de late uurtjes.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb