Bestel de DVD bij ...
Koop Silent Night Deadly Night bij bol.com
Silent Night Deadly Night
Genre:Slasher
Regisseur:Charles E. Sellier Jr.
Jaar:1984
Taal:Engels
Speeltijd:85 minuten
Cast:Lilyan Chauvin, Gilmer McCormick, Toni Nero, Robert Brian Wilson


De oude en seniele opa Chapman zit in een verzorgingstehuis en heeft al jaren geen woord meer uitgebracht. Zijn zoon, schoondochter en kleinzoon Billy komen in de opmaat naar Kerst bij hem op bezoek, maar als de jonge Billy even alleen is met zijn opa waarschuwt deze hem dat de Kerstman niet is wie hij lijkt te zijn. Terug naar huis ziet het gezinnetje een met panne gestrande Kerstman langs de weg, maar als ze stoppen om de Angelsaksische Goedheiligman de helpende hand te bieden trekt deze een dubbelloops geweer en opent hij het vuur op hen. Zijn ouders worden vermoord, maar Billy weet in de bossen te ontvluchten.

Billy groeit verder op in een weeshuis dat wordt bestierd door een strenge, met een zweepje gewapende Moeder Overste. Het gaat goed met Billy, maar hij verandert en wordt aggressief als de feestdagen eraan komen. Tien jaar later werkt onze Billy in het magazijn van een speelgoedwarenhuis, en als in de aanloop naar de winterse hoogtijdagen de plaatselijke Kerstman zijn been breekt wordt hem gevraagd diens plaats in te nemen. Als Billy het rode pak en de witte baard aantrekt, slaan bij hem de stoppen door en neemt hij bloederig wraak op alles en iedereen, totdat... enfin, kijk zelf maar want dit is een leuke film.

Ik had eigenlijk geen idee wat ik van Silent Night, Deadly Night moest verwachten, maar werd aangenaam verrast. Het is in vrijwel alle opzichten een typische Amerikaanse vroege 80er jaren slasher in de Friday The 13th annex Halloween traditie maar het is, aldus bemaatstaaft, een uiterst vermakelijk filmpje. Het verhaal wordt tamelijk rustig en gestaag opgezet gedurende het eerste pakweg halfuur, om in het volgende bijna-uur gierend uit de hand te lopen in een gewelddadige non-stop slachtpartij met veel weliswaar enigszins goedkope maar niettemin effectieve gore -- en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om met dit soort films. Met name van de wulpse Linnea Quigley krijgen we het een en ander aan smulwaardigs te zien, zowel in vleselijk als vreselijk opzicht.

In technische zin is de film niets bijzonders, maar er valt ook weinig over te klagen. De maatvoering is prima, de dialogen zijn niet slecht en de acteerprestaties zijn weliswaar terecht niet voor een Oscar genomineerd maar overigens functioneel. De montage is soms een beetje ruw en de score verre van memorabel, maar het werkt voor wat de film voor de kijker wil zijn. Silent Night, Deadly Night zal beslist niet de film-annalen halen als een onvermijdelijk meesterwerk, maar voor de nostalgische popcornbrigade kan het bijna niet beter. Warm aanbevolen voor bij, of in plaats van de kalkoen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb