Bestel de DVD bij ...

Koop Black Christmas bij Amazon.co.uk
Black Christmas
Genre:Slasher
Regisseur:Bob Clark
Jaar:1974
Taal:Engels
Speeltijd:98 minuten
Cast:Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder, John Saxon


In een vrouwenhuis maakt men zich op voor de Kerst. De telefoon gaat en wordt opgnomen door Barb (Kidder), die de beller in niet mis te verstane bewoordingen te kennen geeft haar niet meer lastig te vallen. De beller laat zich niet zomaar afpoeieren en kondigt aan haar om zeep te zullen brengen. Barb haalt de schouders erover op, maar haar medebewoonsters zijn er minder gerust op en Jess (Hussey) waarschuwt de Hernandad. Deze neemt het verhaal van de dames aanvankelijk niet serieus, maar als één van de bewoonsters vermist raakt wordt er alsnog een telefoontap geplaatst. De gewiekste stalker laat zich echter niet makkelijk vangen, en als er steeds meer mensen verdwijnen en worden vermoord ontspint zich een verstikkend kat-en-muisspel.

Black Christmas is een van de grondleggers van wat zich later, met Tobe Hooper's uit hetzelfde jaar stammende The Texas Chain Saw Massacre, tot het stalk'n'slash genre zou ontwikkelen. De film heeft een zware, beklemmende sfeer die ertoe bijdraagt dat aan de bedreiging die van de telefoontjes uitgaat zelfs door de grote Alfred Hitchcock een puntje had kunnen worden gezogen. De film kent een aantal huiveringwekkende momenten, zelfs voor de doorgewinterde horrorkijker. Acteerprestaties zijn allemaal dik voor elkaar en Margot Kidder steelt de show als de halfdronken, nymfomane hoofdpersoon Barb.

Mijn enige kritiek richt zich tegen de finale van de film. Bedoeld als een verrassend slot, had ik het gevoel dat het de film geen recht deed en liet het een vergezochte en geforceerde indruk achter. Maar dat de film inmiddels 30 jaar oud is, is eigenlijk alleen aan de inmiddels gedateerde uitdossing van de acteurs af te zien. Voor de rest is zowel de kwaliteit van het medium als de film inhoudelijk meer dan goed te pruimen en is Black Christmas een ondergewaardeerd en baanbrekend griezeljuweeltje.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb