Bestel de DVD bij ...
Koop Requiem for a Dream bij bol.com
Requiem for a Dream
Genre:Drama
Regisseur:Darren Aronofsky
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:102 minuten
Cast:Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans


Indrukwekkend, meeslepend en intens meesterwerkje van de artistieke Newyorkse filmmaker Darren Aronofsky (Pi) over vier mensen met ieder hun eigen ambities en plannen. Hun dromen worden, onderweg naar de wezenlijking ervan, nachtmerries.

Sara Goldfarb (Burstyn) is een TV-verslaafde vrouw op middelbare leeftijd. Op zekere dag wordt ze gebeld om op te treden in haar favoriete TV show. Wanneer ze haar favoriete jurk voor de gelegenheid wil dragen, blijkt ze er niet meer in te passen en gaat ze op een door opwekkende middelen gedragen dieet. Haar zoon Harry (Leto) is heroïne-verslaafd en sleept regelmatig de TV van zijn moeder naar de lommerd voor een paar centen, waarna Sara het ding telkens weer terugkoopt. Hij vindt troost en rust bij zijn vriendin, de eveneens verslaafde Marion (Connelly), met wie hij samen een galerie wil beginnen. Harry's leverancier van drugs en vriend is Tyrone (Wayans), die een carrière bij de onderwereld ambieert.

De film heeft een seizoensgewijze opbouw die parallel loopt aan de traditionele dramastructuur. In de zomer wordt de kijker met de hoofdpersonen vertrouwd gemaakt, worden hun drijfveren uiteengezet en gaat het redelijk goed met iedereen. In de herfst komt men bij het nastreven van de doelen in een neerwaartse spiraal terecht, en in de winter raakt men definitief gevangen in een verstikkende narcotische nachtmerrie waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Aronofsky verweeft zijn parallelle verhaallijnen kunstig met de hallucinerende wereld van zijn gedrogeerde hoofdpersonen, maar houdt de montage daarbij overzichtelijk genoeg om het drama zonder enige moeite te kunnen blijven volgen, door handig gebruik te maken van een gemonteerd beeldanker waarin zijn personages drugs nemen waarmee een kenbaar portaal naar de vervormde, gedrogeerde wereld ontstaat.

De acteerprestaties zijn, de schmierende Wayans een beetje uitgezonderd, indrukwekkend en meeslepend. Burstyn is aandoenlijk als de verknipte en volledig vereenzaamde Sara. Leto is kwetsbaar en beheerst als de labiele Harry en Connelly geeft Marion balancerende rust en dwingende schoonheid mee. Aronofsky geeft zijn kijker geen rust en spant zijn drama tot het onvermijdelijke breekpunt in de indrukwekkende finale, onderwijl zijn film kruidend met de ene memorabele scène na de andere. Sara's angstwekkende koelkastvisioenen, Marion's ontwenningsperikelen en de fellatio waartoe ze zich als gevolg daarvan gedwongen ziet, en vooral Harry's aftakeling vergen het uiterste, zelfs van de doorgewinterde horrorkijker.

Requiem for a Dream is, strikt genomen, geen horrorfilm. Het is een drama met horroraspecten dat in hogere zin verwant is aan Kim Ki-duk's The Isle. Maar het is in alle opzichten, ook van het horrorsoort, een film die een intense kijkervaring oplevert en zelfs de meest vereelte horrorliefhebber met de tenen zal doen trekken. Maar afgezien daarvan is het ook, meer dan alles, een meeslepend drama en een uiterst vaardig gemaakte film waarin alles klopt.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (36):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb