Bestel de DVD bij ...

Koop The Devil's Rejects bij Amazon.co.uk
The Devil's Rejects
Genre:Roadmovie
Regisseur:Rob Zombie (Robert Cummings)
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:109 minuten
Cast:Sid Haig, Bill Moseley, Sheri Moon, William Forsythe, Ken Foree, Danny Trejo, Geoffrey Lewis


Na zijn rauwe, sympathieke maar wat te hoog gegrepen en ongecontroleerde debuut, de ode aan de slashers van de zeventiger jaren House of 1,000 Corpses, komt Rob Zombie met een vervolg op die film. Het is niet zozeer een vervolg in narratieve zin. Personages en context van de eerste film vormen de min of meer eensluidende arena van deze film, maar de verhaalsverbanden zijn los en indirect. Maar ook en vooral de enorme sprong voorwaarts die Zombie met deze film weet te maken hebben niets te maken met de vaak middelmatige praktijk van veel andere vervolgfilms.

De plaatselijke politie, onder aanvoering van de plaatselijke sheriff Wydell (Forsythe) omsingelt de ranzige hacienda van Mother Firefly, Baby (Moon) en Otis (Moseley) om deze wegens massamoord in te rekenen. Baby en Otis weten tenauwernood te ontsnappen en roepen Captain Spaulding (Haig) te hulp voor onderdak. Maar de doorgedraaide Wydell, die zijn broer aan het sadisme van de familie Firefly heeft verloren, zit hen op de hielen en zet alles in het werk om ze alsnog te pakken te krijgen.

Regisseur en co-producent Zombie en zijn crew trokken voor de film een volle maand de genadeloze Californische woestijn in, en ondanks het vooruitzicht van de onbarmhartige omstandigheden op de filmset wist hij zijn vrijwel voltallige cast van de eerste film ervoor te strikken. Hij houdt zijn verhaal veel meer terzake dan in zijn eerdere film, en laat met zijn strakke regie zien dat hij veel meer grip op de materie heeft ontwikkeld. Ook perst hij het uiterste uit zijn acteurs in de vezengende woestijnhitte.

Zombie heeft van The Devil's Rejects een opmerkelijk goede film gemaakt, die is voorzien van een memorabele score (met muziek van o.m. Lynyrd Skynyrd en Joe Walsh), een montage die aan Robert Rodriguez doet denken, en voorzien van een genadeloze bruutheid die in deze tijden van kommervol moralisme uiterst schaars is. Het is geen retrospectieve film, hoewel het verhaal zich in de late jaren zeventig afspeelt, maar een hommage aan dat tijdperk waarin Zombie het goede uit die filmtijd verbindt aan de kwaliteiten die in de postmoderne horrorfilms zijn te vinden. Hybride-films zijn niet altijd een artistiek succes (White Noise), maar Zombie's horror-roadmovie kan zich moeiteloos meten met bijvoorbeeld Rodriguez' klassieker From Dusk Till Dawn.

De film speelt, met al zijn wrede botheid, een aardig psychologisch spelletje met de kijker, waarin deze halverwege niet goed meer weet wie nu zijn protagonisten en antagonisten zijn. Zombie kantelt zijn balans tussen goed-kwaad en kwaad-goed, door al het geweld heen, zo subtiel dat de dramatische boog vervormd raakt zonder dat de kijker zich van de film vervreemdt. Kunstzinnig is de beheerste, Sam Peckinpah-achtige wijze waarop hij de schietpartijen tussen de familie en de politie verbeeldt door zich daarbij uitsluitend op de effecten ervan op de personages te richten zonder overzichtshots te geven.

Toch is de film niet helemaal perfect. In de opmaat naar de finale degradeert Zombie zijn hoofdpersonen tot slashercliché's en verlaat hij daarmee de eigen mores en innerlijke logica van de familie Firefly die hij tot dan zo zorgvuldig heeft opgebouwd. Maar hij wikkelt vervolgens zijn film vervolgens wel af naar een alleszins bevredigend (en muzikaal zeldzaam smaakvol en passend) einde.

The Devil's Rejects is geen film waar iedereen evenveel prijs op zal stellen. Het is smerig, bloederig en sadistisch, en geen beeld (in de ongekeurde versie) wordt door de camera geschuwd. Maar in het subgenre is het een meesterlijke film.

DVD noot: de 'making of' op DVD is een bijzonder indrukwekkend en informatief verslag van de filmopnamen. Het is niet de pseudo-promo die men bijna altijd onder die noemer aantreft, maar een sfeervol diepte-verslag dat het befaamde Full Tilt Boogie naar de kroon steekt.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (21):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb