Bestel de DVD bij ...
Koop The Skeleton Key bij bol.com
The Skeleton Key
Genre:Mysterie, Religieus
Regisseur:Iain Softley
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:104 minuten
Cast:Kate Hudson, Gena Rowlands, John Hurt, Peter Sarsgaard


Voodoo-films vormen een opmerkelijk, klein maar fijn subgenre dat zich kenmerkt door beheerste en vertellende stijl, locatie-opnamen, spaarzame toepassing van speciale effecten en intelligente en eclectische, zorgvuldig opgebouwde verhalen met vertakkingen naar misdaad, politiek, geschiedenis, romantiek, religie en het bovennatuurlijke. Veel met name jeugdiger filmkijkers zullen met hun door aktie-zwangere, op MTV-leest geschoeide films getrainde ogen geneigd zijn verveeld af te haken op de veelal gestage verteltrant waarin plotontwikkeling en subtext voorrang krijgen op aktie en handeling. Maar voor de liefhebbende fijnproever is er de spanning en dynamiek die men ook wel in de betere moderne Aziatische films aantreft. En hoewel The Skeleton Key geen meesterwerk is, is het niettemin een opmerkelijk beheerste, sfeervolle en beklemmende film die met glans slaagt in zijn opzet.

Caroline Ellis (Hudson) is een verpleegster in een ziekenhuis in New Orleans die de industriŰle mechanismen van de herstelfabriek te vervreemdend vindt. Onderweg naar huis treft ze in de krant een wervingsadvertentie aan voor een thuiszorgverlener, tegen een royale beloning. Het blijkt om een bejaard stel te gaan dat een immense plantage-villa in de bayou bewoont, en waarvan de heer des huizes door een beroerte is geveld. Al gauw ontdekt Caroline dat het er wemelt van de geheime ruimten en sinistere verhalen. Ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen, gaat op onderzoek uit maar raakt steeds verder verstrikt in de wereld van de zwarte magie die achter de geheimen schuil gaat.

Softley doet zijn naam eer aan met zijn sfeervolle, zorgvuldige regie waarin hij fraaie beelden van New Orleans (voordat Katrina er verwoestend huis hield) koppelt aan beklemmende, schijnbaar electrisch geladen sequenties die langs de randen van de op zichzelf milde PG-13 (12) keuring gaan. Softley houdt de troefkaarten van zijn verhaal zorgvuldig tegen de borst om deze op het juiste, want voor de kijker onvermoede moment uit te spelen en zijn verhaal af te wikkelen naar een bevredigend en verrassend slot. De prachtige lokatiebeelden geven de film een grote mate van geloofwaardigheid mee en eeuwige belofte Hudson geeft een goed gabalanceerde vertolking van haar hoofdpersoon in de film.

Toch is er ook wel wat aan te merken op The Skeleton Key. De zorgvuldige regie wordt ietwat ontsierd door een paar in het oog lopende continu´teitsmissers in de dÚcoupage, en Softley houdt in het overgrote deel van de film wel heel nadrukkelijk rekening met de door de producenten beoogde filmkeuring. Een paar extra gekruide momenten, wat meer venijn en wat minder vermijding van keuringsrisico zouden de film beslist goed hebben gedaan. Maar er blijft nog steeds voldoende te genieten voor wie eens rustig voor een film wil gaan zitten om naar een goed, boeiend en bij vlagen beklemmend spanningsvol verhaal te kijken.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb