Bestel de DVD bij ...
Koop Doom bij bol.com
Doom
Genre:Aktie, Science fiction, Zombies
Regisseur:Andrzej Bartkowiak
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:100 minuten
Cast:The Rock , Karl Urban , Rosamund Pike


Doom is de film naar de gelijknamige First Person Shooter (FPS) die in 1993 een revolutie ontketende in de gaming wereld. Er waren daarvoor wel een aantal FPS-spellen, maar Doom voegde een hele nieuwe dimensie toe aan het gamewereldje. Om de vernietiging van de aarde door aliens op Mars te voorkomen moest je als Sarge alles wat maar bewoog kapotschieten, het liefst met de BFG (Big Fucking Gun, in de film omgetoverd tot Bio Force Gun). Het verfilmen van een computerspel van meer dan een decennium oud met als verhaalelementen: Guns, Aliens en Mars moet een zware opgave geweest zijn voor Andrzej Bartkowiak, die hiervoor voornamelijk de camera in handen heeft gehad en op een paar films na nog niet in de regisseurklapstoel heeft gezeten.

Op Mars is door de mensheid een onderzoekbasis neergezet die voornamelijk een archeologische taak heeft. Er zijn op Mars resten gevonden van een oude beschaving. Er is derhalve ook een afgesloten gebied in de basis die gebruikt wordt door het leger om wapenonderzoek te doen. Onder het motto 'beter een stukje Mars opblazen dan onze eigen aarde' maken en testen ze daar allerlei futuristische wapens, waaronder de BFG. Na vernietigingen, vreemde gedragingen en dode wetenschappers besluit Samantha Grimm (Pike) om het leger in te schakelen teneinde de boel daar bijeen te houden. Sarge (The Rock), leider van een speciale divisie, wordt ingeschakeld om samen met zijn mannen de verloren onderzoeksgegevens en vondsten terug te brengen en om te zorgen dat eventuele boze bewoners van Mars niet via een portaal naar de aarde komen. Eenmaal op onderzoek uit met het team komen ze erachter dat de uitgestorven bewoners van Mars supermensen waren, maar toch uitgeroeid zijn. De daders: Aliens. Sarge en zijn team moeten nu alle kamers af om de bedreiging te neutraliseren.

Van een film, die als basis een FPS heeft, kan men qua verhaal niet veel verwachten. Dat verhaal ontbreekt dan ook, afgezien van wat kleine subtexts waarom ze doen wat ze doen. De CGI en aktie zijn dik in orde. Het acteerwerk van broer en zus Grimm (Urban en Pike) is soms wat frustrerend, maar niet dermate dat dit het het tempo uit de film haalt. Bartowiak heeft er zelfs een kort stukje first person shooting in gedaan, waarschijnlijk om de fans een beetje tevreden te stellen.

Doom is weliswaar geen groots spektakel, maar wel lekker om even met verstand op nul te genieten van aktie.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb