Bestel de DVD bij ...
Koop The Amityville Horror bij bol.com
The Amityville Horror
Genre:Ghost story
Regisseur:Andrew Douglas
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Ryan Reynolds, Melissa George, Philip Baker Hall


Het is altijd een beetje halen en brengen wanneer oude, min of meer klassieke films een eigentijdse herbewerking krijgen. Soms is het resultaat acceptabel (The Texas Chainsaw Massacre, Dawn of the Dead), soms ook niet (House of Wax, Thir13een Ghosts), soms zelfs abominabel (House on Haunted Hill). Het aan ware gebeurtenissen ontleende verhaal rond het huis te Amityville en de daarin aanvankelijk gelukkige maar allengs aan de rand van de waanzin gebrachte familie Lutz kreeg in 1979 een sfeervolle verfilming mee van Stuart Rosenberg, met een indrukwekkende acteerprestatie van James Brolin, een prachtige arena (wie herkent het huis niet met de twee kwart-cirkelvolmige zolderramen?), uitgekiende belichting, beheerst camerawerk en een memorabele score die zelfs voor een Oscar werd genomineerd. De film werd befaamd, al was er ook wel kritiek, met name op het tempo van de film en het gebrek aan speciale effecten. Boze tongen stelden dat de film zijn faam voornamelijk aan de faam zelf te danken had, zonder dit op zijn intrinsieke kwaliteiten te kunnen baseren. Hoewel met dat laatste die film bepaald te kort wordt gedaan, is hij toch te gedateerd om een echte klassieker te kunnen worden genoemd, waardoor deze remake op voorhand interessant is.

George en Amy Lutz kunnen een prachtig oud landhuis kopen voor een onvoorstelbaar lage prijs. Door geluk verblind gaan ze voorbij aan de lugubere geschiedenis ervan, waarbij de vorige bewoners door de pa van het gezin met een dubbelloops werden afgemaakt. Het gezin neemt zijn intrek, maar met name vader George raakt gaandeweg allengs meer bezeten van en door het huis en gedraagt zich daardoor steeds onvoorspelbaarder en aggressiever. Of het gezin uiteindelijk heelhuids en voltallig aan de verzoekingen van het huis weet te ontkomen moet men zelf maar gaan bekijken.

Van oorsprong komiek Ryan Reynolds heeft een stijl waar men van moet houden. In Van Wilder en Blade: Trinity probeerde hij telkens zijn komische achtergrond te integreren met een meer dan ééndimensionaal personage. Het resultaat was soms grappig, soms functioneel, maar leverde zelden een geloofwaardig moment op. In The Amityville Horror beheerst hij zich meer, en dat komt zijn acteerwerk bepaald ten goede. Hij weet, als de sleutelfiguur in deze film, een complex personage neer te zetten dat meer diepte heeft dan men in de meeste moderne Hollywood-rolprenten tegenkomt. Hij levert nog steeds bij lange na geen Oscarmateriaal af, maar kan beslist door de beugel. De overige acteurs zijn wat meer stereotype als een zorgzame moeder, een rebelse puber, een aandoenlijk slimme dochter en een belezen pastoor.

De regie levert wat ervan kon worden verwacht. Het is allemaal een stuk onrustiger dan het origineel met flitsende maar clichématige schrikmomenten en montage, dito CGI-effecten en een luidruchtige soundtrack. Douglas concentreert zich volledig op de verhaalshandelingen en houdt daarbij het huisje ook nog eens netjes bij het schuurtje zonder zich te vergallopperen aan ingewikkelde subplots of moeizame wendingen. Maar dit maakt de film tevens risicoloos en voorspelbaar, waardoor hij niet alleen het origineel niet kan doen vergeten maar uiteindelijk evenmin een klassieker zal blijken. Maar de film bedoelt dat eigenlijk ook helemaal niet te zijn, en wil, wars van pretenties, niets meer bieden dan anderhalf uur spookhuisgriezelvermaak met een eigentijdse bewerking van een oud verhaal. En in die opzet is hij wel geslaagd.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb