Bestel de DVD bij ...

Koop Land of the Dead (unrated) bij Amazon.co.uk
Land of the Dead (unrated)
Genre:Zombies
Regisseur:George A. Romero
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:97 minuten
Cast:Simon Baker, John Leguizamo, Asia Argento, Dennis Hopper, Eugene Clark


George A. Romero's langverwachte vierde deel in zijn befaamde filmreeks over de herrezen doden en hun onbedwingbare kannibalistische neigingen deed het redelijk, maar niet meer dan dat, in de bioscopen in de Amerikaanse thuismarkt. In Europa en Japan deed de film het evenwel opmerkelijk goed, en ook de DVD, waarop de film in een vier minuten langere, ongekeurde versie is te zien, gaat in Amerika als warme hotdogs over de counter.

De theaterversie liet zich bekijken als een modern, onderhoudend zombie-epos van een begenadigde veteraan die zijn métier tot in de vingertoppen beheerst, maar die daarin zijn hand niettemin hier en daar wat overspeelt. Kort gezegd kwam het voornaamste bezwaar erop neer dat Romero met de ontwikkeling van zijn zombies te grote stappen nam, daardoor teveel van zijn kijkers eiste en daarmee de geloofwaardigheid binnen de gegeven verhaalscontext teveel geweld aandeed. Slaagt Romero erin om, met de extra vier minuten, zijn film van goed te promoveren naar meesterlijk?

De zombies ontwikkelden zich van de onbekende dreiging van buitenaf in Night, via het verstikkende oordeel van wat de mens ooit zelf was in Dawn en hoe hij uiteindelijk ondanks alles het onheil over zichzelf afroept in Day, tot een potentiële Vierde Volksrevolutie van de 'onaanraakbaren' in Land. In deze versie geeft Romero zijn zombies, bevrijd van de kritische ogen van de vleeskeurmeesters, meer intensiteit (en gore) mee waardoor de vierde ontwikkelingsprong beter verteerbaar (althans in intellectueel opzicht) wordt, in Romero's grotere verhaalsverband logischer wordt en de film zich daarmee meer als een 'echte', zij het modern vormgegeven Romero-film laat bekijken. Opmerkelijk is daarbij ook dat Romero, ondanks alle modernismen waarmee hij zijn film aankleedt, vasthoudt aan zijn innemende, traag schuifelende zombies, waar de rest van de filmwereld omwille van de maatvoering kiest voor zielloze, flitsende kannibalen. Aldus geeft Romero, ondanks de moderne en daarmee soms wat wilde vormgeving, onmiskenbare verhaalscontinuïteit mee aan zijn apocalyptische wereld.

De op het oog betrekkelijk kleine toevoegingen hebben meer invloed op de film als geheel dan men op het eerste gezicht van buitenaf geneigd zou zijn te vermoeden. De sleutelscènes rollen nu, in de oorspronkelijk door Romero beoogde découpage, in hun volle glorie over het scherm. Daarin ontwikkelen de zombies zich tot een geloofwaardige metafoor voor een lang dom en arm gehouden, maar ontwakende massa die niets meer of minder wil dan wat de bevoorrechten zo vurig alleen voor zichzelf voorbehouden achten, en actualiseert Romero zijn kritiek op de Amerikaanse samenleving en (Bush-)regering. De zombies voeren een strijd waarvan de geschiedenis leert dat deze weliswaar altijd door de bestaande machtselite wordt verloren, maar waaruit echter ook telkens weer een andere, nieuwe elite naar boven komt. Mocht Romero de kans krijgen een vijfde deel te maken, en de kans daarop is aanwezig, dan ben ik benieuwd of hij de ultieme consequentie van zijn kritiek wil accepteren en het aan zal durven om dan de rollen tussen de zombies en de mensen om te keren.

Alles overwegende is deze ongekeurde versie uitgebalanceerder en vollediger dan de theaterversie van de film. Daarmee herbevestigt Romero niet alleen zijn onaantastbare meesterschap in het genre, maar heeft hij een film gemaakt die zich alsnog met glans vestigt tussen de de besten van het subgenre in dit decennium, de satirische hommage Shaun of the Dead en het epische 28 Days Later.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb