Bestel de DVD bij ...
Koop Dominion: Prequel to the Exorcist bij bol.com
Dominion: Prequel to the Exorcist
Genre:Religieus
Regisseur:Paul Schrader
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:117 minuten
Cast:Stellan Skarsgård, Gabriel Mann, Clara Bellar


De vierde editie van The Exorcist vertelt het verhaal van de van zijn geloof gevallen Katholieke priester Lankester Merrin die kort na de Tweede Wereldoorlog een bedolven basiliek in donker Afrika uitgraaft. Naarmate de archeologische opdelvingen vorderen wordt de kwade geest Pazuzu, die later bezit zou nemen van Regan MacNeil, losgelaten op de gespannen gemeenschap van Britse militairen en zwarte inboorlingen. Merrin moet vervolgens zowel met Pazuzu als met de eigen kwade geesten uit het verleden afrekenen.

Dominion is de film die twee keer gemaakt zou worden, met dezelfde crew en gedeeltelijk dezelfde acteurs, maar Renny Harlin's Exorcist: The Beginning zou uiteindelijk de bioscopen halen. Dit is de eerste versie van Paul Schrader die door Warner werd afgekeurd en nu alsnog op DVD is uitgebracht. Zoals was te verwachten is deze film rustiger en meditatiever, maar ook trager, minder intens en vooral minder spannend. Ook Stellan Skarsgård, in The Beginning bepaald indrukwekkend met zijn krachtige en kwetsbare vertolking van de jongere Merrin, is in deze film nauwelijks voor de kijker benaderbaar in zijn innerlijke conflicten, lijkt ongeïnspireerd en soms bijna op de set in slaap te vallen.

Ook is duidelijk dat Harlin voor zijn versie meer geld en middelen beschikbaar had. De speciale effecten zijn in deze film schaars en soms behoorlijk gekunsteld. Maar ook enkele artistieke beslissingen pakken niet goed uit. Het interieur van Harlin's kerk was bedreigend en beklemmend met fraaie warme belichtingsfills. De kerk waarin Schrader zijn personages laat zwerven is een vervallen aula met een paar gave beelden, merkwaardig belicht met goudkleurige keys en koud-blauwe sidefills. Hij bedoelde daar waarschijnlijk een bovennatuurlijke sfeer mee op te roepen, maar bereikte een onnatuurlijk resultaat daarmee.

Toch heeft de film een aantal momenten en ideeën die de gedachte doen opkomen dat een slimme montage van de twee gezamenlijke films een meesterwerkje zou kunnen hebben opgeleverd. De parallelle subtext van Merrin's gelijktijdige afrekening met het eigen verleden en Pazuzu is in Dominion veel subtieler en zorgvuldiger uitgewerkt. Gabriel Mann als de ingevlogen priester Francis geeft zijn personage veel meer balans, diepte en geloofwaardigheid mee dan James D'Arcy's merkwaardige Amerikaan in Harlin's versie. En de climax is, hoewel nog steeds niet indrukwekkend, bepaald beter dan het onbedoeld lachwekkende, en dus belachelijke alternatief in The Beginning.

Uiteindelijk is echter wel te begrijpen waarom Warner deze versie voor de bioscoop afkeurde. De lang uitgesponnen, meditatief bedoelde subtexts zijn te ongeïnspireerd geacteerd en geregisseerd om te kunnen blijven boeien waardoor de film voor het gevoel behoorlijk lang duurt. Daarmee is de film uiteindelijk alleen maar echt interessant voor de Exorcist adepten. En daar ben ik er één van.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb