Deadbeat at Dawn
Genre:Revenge movie
Regisseur:Jim Van Bebber
Jaar:1988
Taal:Engels
Speeltijd:80 minuten
Cast:Jim Van Bebber, Marc Pitman, Paul Harper


Jim Van Bebber is een guerilla filmmaker. Voor zijn controversiŽle cultfilm The Manson Family uit 2003 heeft hij vijf jaar moeten leuren met stills en trailers om voldoende geld bij elkaar te krijgen om deze af te kunnen maken. Met zijn eerste volledige speelfilm Deadbeat at Dawn uit 1988 ging het al niet veel anders. Men vraagt zich af waar de man de goede moed nog vandaan weet te halen. Bovendien deed hij ook nog eens vrijwel alles helemaal zelf: productie, regie, scenario, montage, stunts en speciale effecten. En hij speelde de hoofdrol in deze exploitationmovie.

Die hoofdrol is Goose, leider van een buurtbende in de straten van het Amerikaanse Dayton. En dan is er natuurlijk altijd de door een psychopaat geleide rivaliserende buurtbende. De eerste confrontatie daarmee weet Goose nog in zijn voordeel te beslissen, maar in de glorieuze nabeschouwingen dwingt zijn vriendin hem tot een keuze voor haar of zijn bende. Goose kiest voor het meisje, maar wanneer hij even weg is om wat handgeld te verdienen met een drugstransactie wordt zij door de op wraak beluste rivaliserende bende in haar flat doodgeknuppeld. De arme Goose is daar aanvankelijk helemaal kapot van, maar gaat toch op wraak uit.

Dat de film met een budget van ongeveer $1,78 gemaakt is, is er hier en daar nog wel eens aan af te zien. Hoewel het qua thematiek veel weg heeft van Walter Hill's The Warriors is duidelijk dat Hill, in vergelijking tot Van Bebber, veel meer mogelijkheden tot zijn beschikking had. Toch weet Deadbeat at Dawn Hill's film op een aantal onderdelen de loef af te steken. Marc Pitman is een genot om te zien als de volslagen doorgedraaide en psychotische Bonecrusher. Bovendien is de film ook nog eens buitengewoon bloederig en gory, en dat wil er bij de rechtgeaarde horrorliefhebber altijd als koek in. Onthoofdingen, openrijtingen, 'skullfucks' en nog veel meer lekkers -- Van Bebber kan er geen genoeg van krijgen. Bovendien heeft de film voor een no-budget indie opmerkelijk veel vaart.

Ik heb veel respect voor Jim Van Bebber. Hij houdt zich in leven met het maken van videoclips, om vervolgens met het gespaarde geld louter onder zijn eigen voorwaarden genre-speelfilms te gaan maken. En dat hij talent heeft staat wel vast. Ik ben benieuwd wat hij er van af zou brengen als hij een keer een goed budget krijgt van een producer waarmee hij bereid is samen te werken. Naar mijn inschatting is dat nog slechts een kwestie van tijd.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb