Bestel de DVD bij ...
Koop A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare bij bol.com
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare
(Wes Craven's New Nightmare)
Genre:Slasher
Regisseur:Wes Craven
Jaar:1994
Taal:Engels
Speeltijd:112 minuten
Cast:Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon, Wes Craven


Iedere keer dat een serie een "final chapter" belooft, zeker in horrorland, kun je er vrij zeker van zijn dat er nog een vervolg komt. Friday the 13th - The Final Chapter, Jason Goes To Hell - The Final Friday en ook Freddy's Dead - The Final Nightmare zijn hier duidelijke voorbeelden van. Toen bleek dat het abominabele Freddy's Dead toch nog wel wat geld in het laatje wist te brengen werd het al vrij snel duidelijk dat er toch nog melk in de koe zat en er dus nog wat uit te melken viel. New Line Cinema was er echter wel achter dat een standaard Nightmare film, waarbij wederom een paar onschuldige tieners door droommonster Freddy Krueger vermoord zouden worden, waarchijnlijk niet meer zou werken. Een nieuwe insteek in de franchise was dus gewenst en wie zou dat beter kunnen dan Wes Craven, de bedenker van de serie en de karakters.

De film begint met en overbekende beeld van de werkbank, waar een man met een rood-groen shirt aan het werken is aan een handschoen met messen aan de vingers. In tegenstelling tot de eerste film is dit echter een veel technischer en ingewikkelder handschoen, waardoor de scene anders is dan we gewend zijn. Als de handschoen af is blijkt dat we ons bevinden in een studio, waar gewerkt wordt aan een film. Als na een paar rustige momenten de handschoen ineens tot leven komt en twee special effect mensen vermoord, schrikt Heather Langenkamp plotseling wakker. Het was een droom...of toch niet?

Heather schittert in New Nightmare als zichzelf, de actrice die tien jaar geleden groot succes had als Nancy Thompson in de eerste Nightmare film. Ze is gelukkig getrouwd met special-effects goeroe Chase (David Newsom) en heeft een zoontje, Dylan genaamd (Miko Hughes). De laatste tijd heeft ze echter veel last van een stalker die haar via de telefoon lastigvalt, haar man is drukker dan ooit met werken, de stad wordt geteisterd door bevingen, ze wil eigenlijk weer gaan acteren...Heather voelt zich niet helemaal lekker in haar vel. Na een tv-interview waar ze samen met Robert Englund (ook zichzelf spelend) wordt ze echter benaderd door een New Line Cinema medewerker die haar vertelt dat Robert Shaye en Wes Craven bezig zijn met het schrijven van een nieuwe Nightmare film, waarvan ze willen dat Heather de hoofdrol weer in gaat spelen.
Heather slaat het aanbod in eerste instantie af, maar zodra ze thuiskomt merkt ze dat Dylan zich heel vreemd gedraagt. Hij zit op het bed en zingt het bekende liedje: "One two, Freddy's coming for you..."

Nadat vreemde gebeurtenissen zich op beginnen te stapelen en Chase in een ongeluk om het leven komt begint er bij Heather iets te dagen. Het lijkt er op dat het script van Wes Craven realiteit aan het worden is en dat Freddy door middel van haar zoon over wil stappen uit de filmwereld naar de echte wereld. Dit omdat de Nightmare filmserie beŽindigd is en Freddy dus niet meer kan bestaan. Als het script zich ontvouwt wordt de scheidslijn tussen droom, film en realiteit zo waanzinnig goed verweven dat de kijker af en toe maar lastig kan volgen in welke fase het verhaal zich begeeft. Heather en haar zoon worden gedwongen het script te leven en verder te verzinnen om zo Freddy definitief te overwinnen.

Wes Craven, die voor New Nightmare weer zelf op de regisseursstoel plaats heeft genomen, weet het zevende deel in de serie weer terug te voeren naar wat de film ooit succesvol maakte. Waar Freddy in eerdere delen verworden was tot de clown van de buurt is hij in deze film weer het creepy monster in de schaduwen waar hij tien jaar terug begon. De rare kostuums, de slechte grappen en onzinnige moorden behoren in deze film tot het verleden. Freddy is niet meer, waar het op een gegeven moment wel op ging lijken, voor de lol aan het moorden, maar heeft een duidelijk doel. Als de Nightmare-serie sterft, sterft hij ook en hij vecht dus om te overleven. Dit gegeven maakt dat hij, net als iedereen die voor zijn leven vecht, sterker en gevaarlijker dan ooit wordt en, als een gevolg daarvan, enger. De scene waarbij hij de babysitter van Dylan over het plafond heen sleept worden we weer herinnerd aan de vergelijkbare scene in de eerste Nightmare film waar Freddy voor het eerst zijn opwachting maakte. Fantastisch is ook hoe Craven de film zelfs een uur laat voortduren zonder Freddy te laten opdraven. Waar in de vorige films Freddy de hoofdpersoon was, laat Craven hier zien dat hij ook heel goed de angst kan opvoeren zonder de oorzaak van de angst (Freddy) te tonen. De angst voor een wezen uit het verleden en de nieuwe manier waarop hij opgevoerd wordt is een ontzetten originele manier om het genre nieuw leven in te blazen (zoals Craven een paar jaar later met de Scream trilogie zou bewijzen).

Freddy Krueger was, zoals iedereen inmiddels weet, een kindermoordenaar. Vanaf de eerste film wordt dan ook vrij veel gestrooid met referenties naar kinderverhalen en sprookjes. In deze film is dat niet anders. Het Hans en Grietje sprookje wordt door de hele film eigenlijk als leidraad gebruikt voor Heather die uit alle macht tracht het probleem op te lossen. Het mooiste voorbeeld hierbij is het eind van de film, waarbij Freddy gedood wordt in een grote oven. Dit is niet alleen een referentie naar de originele Nightmare film, maar ook tegelijkertijd naar het sprookje, waarbij de boze heks in haar eigen oven verbrandt. De referentie naar Nightmare 1, waar overigens door de hele film heen mee gespeeld wordt, bijvoorbeeld door Dylan die op tv de oude film van zijn moeder ziet, of door Heather, die nu zelf een moeder is en haar eigen kind beschermt waar zijzelf in de eerste film nog het kind was.

Als de film verder naar de climax toewerkt wordt het steeds duidelijker dat de hele omgeving verandert in de wereld zoals hij in de eerste Nightmare-film werd neergezet. Heather's huis begint heel erg te lijken op Elm Street 1428, John Saxon verandert van een huisvriend in de politieman uit deel een, waarbij hij Heather zelfs Nancy gaat noemen. Door middel van het script in ontwikkeling en de film-in-film constructie duikelt New Nightmare een paar keer over zichzelf heen zonder daarbij te ontsporen. Wes Craven leeft zich duidelijk helemaal uit door niet alleen maar met droom en realiteit te spelen, maar door het element film ook nog aan deze formule toe te voegen en hij slaagt daar wonderwel in. De kijker wordt constant heen en weer geslingerd tussen de drie werelden, waarbij de film-in-film eerst verandert in Nancy's droom, vervolgens in haar realiteit om daarna weer terug te keren naar Heather's realiteit. De referenties aan zichzelf, eerdere films en eerdere filmkarakters, alsmede oude kinderverhalen...Wes Craven haalt echt alles uit de kast en weet dat zo te boetseren dat het verhaal nog te volgen blijft ook.

Het acteerwerk in New Nightmare is waarschijnlijk beter dan in al zijn voorgangers, ook al (of misschien juist wel omdat) spelen de meeste acteurs gewoon zichzelf. Langenkamp leeft zich helemaal in haar moedersrol, met de bijbehorende angsten en stress, Robert Englund is als Freddy weer helemaal de oude, nu hij terug is onder de regie van Wes Craven en de kleine Miko Huges steelt de show als de halfbezeten Dylan die toch zijn moeder nog weet te helpen in haar pogingen om te overwinnen.

Na de twee voorgaande delen leek de Nightmare-serie een roemloze dood te zijn gestorven. Wes Craven laat echter toch weer zien waarom hij tot de meesters in het genre gerekend mag worden door terug te komen met een nieuw deel dat weer net zo intelligent, eng en leuk was als de originele Nightmare on Elm Street. Het is goed voor de serie, die hiermee toch nog in ere wordt hersteld. A New Nightmare is een film die oude fans terugvoert naar waar het allemaal begon en tevens nieuw leven in het kwakkelende slashergenre blies; het is een film die opgenomen mag worden in de lijst van de beste horrorfilms uit de jaren 90.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (37):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street (1984)

recensies
over horrorweb