Bestel de DVD bij ...
Koop A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master bij bol.com
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master
Genre:Slasher
Regisseur:Renny Harlin
Jaar:1988
Taal:Engels
Speeltijd:99 minuten
Cast:Robert Englund, Lisa Wilcox, Tuesday Knight, Andras Jones


In Dream Master, de vierde film in de Nightmare On Elm Street reeks, is het dan eindelijk zover. Freddy Krueger is een ster geworden. Waar de eerdere films nog aangekondigd werden met A Nightmare on Elm Street, werd dit met ingang van deel vier gewijzigd: Robert Englund in A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master. Dream Warriors was een grote hit in de bioscopen, maar Dream Master wist daar nog eens goed overheen te gaan, met een opbrengst van ruim 50 miljoen dollar. Freddy werd eindelijk op de A-lijst geplaatst, maar is dit de film ten goede gekomen?

Dream Master begint waar het voorgaande deel ophield. Kristen (nu gespeeld door Tuesday Knight in plaats van Patricia Arquette) is terug uit het psychiatrisch ziekenhuis en weer thuis in Elm Street. Haar dromen beginnen echter weer vreemde vormen aan te nemen, waardoor mede-Dream Warriors Joey en Kincaid zichzelf weer vaker in haar dromen terugvinden. Na de aanvankelijke ontkenningsfase wordt alsnog duidelijk dat Freddy Krueger dappere pogingen onderneemt om terug te keren in de dromen van de tieners uit Springwood. In een droom van Kincaid slaagt hij daarin (nota bene door de brandende urine van een hond genaamd Jason), waarna het moorden weer begint. Nadat eerst alle overlevenden uit Dream Warriors het loodje hebben gelegd is het de beurt aan Kristen. Ook zij mag Freddy echter niet nog een film overleven. Ze sterft in Freddy's vlammende kelder, maar niet voordat ze haar droomkracht heeft overgegeven aan haar beste vriendin, Alice (Lisa Wilcox). Het is Alice die vanaf dit punt de onwetende slachtoffers-in-wording mag proberen te redden.

Samen met haar broer en een aantal klasgenoten worden ze zoals verwacht langzaam in de wereld die Freddy heet gezogen en (al even verwacht) leggen ze ook een voor een het loodje. Wat echter nieuw is in deze aflevering ten opzichte van Dream Warriors is dat Alice iedere keer de skills van de slachtoffers absorbeert, en haar stukje bij beetje de ultieme Dream Warrior maakt.

De speciale effecten in deze film zijn voor het eerst in de serie echt fantastisch. De pizza met allemaal kinderhoofdjes er in, Freddy die laat zien wat hij onder zijn shirt bewaart, een meisje waarbij het leven uit haar lichaam gezogen wordt zijn maar voorbeelden van een technische crew die zich in The Dream Master helemaal uit heeft kunnen leven en dit, in tegenstelling tot deel drie, niet te overheersend heeft laten worden. Ook de make-up van Freddy zelf is weer aan een revisie onderworpen en ziet er beter dan ooit uit. Door de vele effecten blijft de vaart lekker in de film zitten, zonder daarbij het op zichzelf trage verhaal onderuit te halen. Mede hierdoor is Dream Master ook een van de meest toegankelijke films uit de serie, eentje die je kunt kijken zonder al te veel kennis van zaken over Freddy en de Elm Street achtergrond te hebben.

Regisseur Renny Harlin, later verantwoordelijk voor onder anderen Die Hard 2, Cliffhanger en Exorcist: The Beginning laat zich hier van zijn beste kant zien. Als aktieregisseur weet hij het publiek vast te houden met een film die veel weg heeft van een comic. Samen met schrijver Brian Helgeland (later verantwoordelijk voor LA Confidential) en het special effects team weet hij Freddy op de meest creatieve manieren zijn slachtoffers te laten bewerken (feitelijk een belangrijke reden waarom zoveel fans blijven hangen, meer nog dan de drang om bang gemaakt te worden).

Leuk in dit vierde deel is trouwens ook om de vele referenties aan andere films te vinden die de makers in de film hebben gestopt. Een voorbeeld is de messenhandschoen van Freddy die door het zand heen snijdt terwijl Kristen ligt te zonnen (Jaws) en de overduidelijke knipoog naar Alice in Wonderland, maar er zijn er nog een stuk meer!

Samenvattend, voor wat betreft het verhaal, de dialogen en de karakters zijn er betere Nightmare-films te bedenken. Dream Master is echter wel een film die makkelijk wegkijkt en waar je met een prettig gevoel weer uit stapt. De visuele trucs die uitgehaald worden zijn tot op dat moment uniek in de serie en de moorden weer zeer creatief. Dit geheel maakt anderhalf uur puur entertainment, waarbij het niet eens veel uitmaakt wie er op het eind van de film overleeft.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare (1994)
A Nightmare On Elm Street (1984)

recensies
over horrorweb