Bestel de DVD bij ...
Koop A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors bij bol.com
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors
Genre:Slasher
Regisseur:Chuck Russell
Jaar:1987
Taal:Engels
Speeltijd:96 minuten
Cast:Robert Englund, Heather Langenkamp, Patricia Arquette, Laurence Fishburne


Goed, laten we voor het gemak Freddy's Revenge (deel 2 in de A Nightmare On Elm Street serie) maar even vergeten. Buiten de vernieuwde make-up en de sarcastische Freddy Krueger had deze film eigenlijk weinig toe te voegen aan de Nightmare-sage. Gelukkig wordt deze neergaande trend in het derde deel, Dream Warriors, niet doorgezet en is het niveau alweer een stuk hoger. De film werd geschreven door 4 grote namen: Wes Craven die terugkeert bij het project, Frank Darabont (Young Indiana Jones, Shawshank Redemption, The Green Mile), Bruce Wagner (romanschrijver) en Chuck Russell (tevens regisseur van deze Nightmare). Het was al vrij snel duidelijk dat deze samenwerking goed zou gaan werken. De schrijvers deelden zich op in teams, waarbij Craven en Wagner de eerste versie schreven en Russel en Darabont aan het fijnslijpen werden gezet. En het moet gezegd, het resultaat mag er zijn!

Dream Warriors is eigenlijk meer een vervolg op de eerste Nightmare dan een vervolg op deel 2. Om precies te zijn wordt er in deze film van uit gegaan dat deel 2 helemaal niet heeft plaatsgevonden (net zoals de meeste fans daar ook van uit gaan trouwens). Het verhaal volgt een groep tieners die opgesloten zijn in een psychiatrisch ziekenhuis. Zoals in een Nightmare-film verwacht mag worden hebben de tieners allemaalast van eenzelfde soort droom. Een droom waarin de hoofdrol opgeŽist wordt door een man met een rood-groen gestreep shirt, een hoed en messen aan zijn vingers. Enter Freddy Krueger (net als in de voorgaande delen neergezet door Robert Englund). Het nieuwste lid van de club is Kristen (Patricia Arquette), die als enige het gevaar lijkt te zien en haar nieuwe vrienden ervan moet zien te overtuigen dat ze maar beter naar een oplossing moeten zoeken. Gelukkig is net Nancy Thompson (Heather Langenkamp, tevens te zien in deel 1) ook in het ziekenhuis komen te werken. Nancy is inmiddels afgestudeerd psycholoog, gespecialiseerd in dromen. Samen met Kristen komen ze langzaam maar zeker achter de waarheid; Freddy Krueger is weer op het oorlogspad (en wordt zelfs iets verder uitgediept, waardoor we een aantal dingen over zijn verleden te weten komen).

Dit derde deel in de Nightmare-serie gaat heel netjes weer terug naar de droombasis van de eerste film (maar die Freddy's Revenge duidelijk miste) en bouwt dit verder uit. Niet alleen kunnen de kinderen hun dromen tot op zekere hoogte controleren, ze hebben ook elk een speciale kracht die ze moeten leren te gebruiken om tegen Freddy terug te vechten. De belangrijkste hierin is ook weer Kristen, die de macht bezit om anderen bij haar dromen te betrekken en dus eigenlijk de crew bij elkaar kan houden. Dit gegeven is verschrikkelijk leuk uitgewerkt, zonder al te cliche te worden. Een nieuwe aanpak, maar wel een waar de groep goed zijn best voor moet doen om het uit te werken en te leren gebruiken. Verhaaltechnisch zijn de krachten ook netjes verdeeld, zodat eigenlijk het hele scala wel vertegenwoordigd is, maar de kinderen wel samen moeten werken om het effectief te maken.

Dream Warriors is een van de betere delen uit de serie. Het nadeel is alleen wel dat hoewel de insteek van het verhaal best goed is, dit een beetje ten koste gaat van de vormgeving. De film voelt minder angstig aan dan het eerste deel in de serie. Enerzijds is dat omdat Freddy natuurlijk inmiddels een bekend karakter is en niet meer de impact van het eerste deel heeft. Anderzijds is het ook zo dat er veel minder gespeeld wordt met schaduwen, druppelend water, al die kleine effecten die de eerste film een zekere beklemming meegaven. Er wordt in dit deel heel dapper omgesprongen met de speciale effecten voor de krachten van Kristen en haar vrienden, waardoor de rest een beetje op het tweede plan komt te staan.

A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors had in potentie net zo'n goede film kunnen zijn als de eerste film, maar door het onzorgvuldig omspringen met voornamenlijk de effecten raakt het geheel toch een behoorlijk deel van zijn kracht kwijt. Jammer, maar toch zeker de moeite waard om nog maar eens te kijken.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (16):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare (1994)
A Nightmare On Elm Street (1984)

recensies
over horrorweb