Bestel de DVD bij ...
Koop A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge bij bol.com
A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge
Genre:Slasher
Regisseur:Jack Sholder
Jaar:1985
Taal:Engels
Speeltijd:87 minuten
Cast:Robert Englund, Mark Patton, Kim Myers, Robert Rusler


Veranderlijk als het weer, zo is ook de hele Nightmare on Elm Street serie. Onstaan in 1984 uit een originele horrorfilm, wist Nightmare de wereld aan zich te binden door middel van de droomdemoon Freddy Krueger die in de nachtmerries van nietsvermoedende tieners op de meest creatieve manieren zijn slachtoffers aan zijn messen-handschoen reeg. In dit eerste vervolg, Freddy's Revenge, gaat de serie gelijk al onderuit. Toegegeven, vervolgen op hitfilms zijn vaak stukken minder dan hun originelen, maar deze tweede Nightmare-film weet daar een geheel nieuwe betekenis aan te geven. Waar het eerste deel nog uitblonk in opzet, decor en zelfs verhaallijn, mist de tweede eigenlijk al deze facetten.

Het verhaal van deel twee is eigenlijk op een postzegel uit te schrijven. Freddy Krueger, zoals al wel verwacht mocht worden, blijkt niet compleet verslagen te zijn door de inventieve Nancy uit deel 1. Hij is terug en weet het lichaam en de ziel van een onwetende jongeman, Jesse genaamd (Mark Patton), over te nemen. Door Jesse krijgt Freddy de macht weer terug om een bloedbad aan te richten onder de tieners van Springwood en de enige die Jesse weer uit de macht van het monster kan krijgen is een jongedame genaamd Lisa (Kim Myers). De oplettende kijker heeft op dat moment al gezien dat Jesse en Lisa een liefdeskoppel in wording zijn, waardoor de vraag of Lisa Jesse kan redden voordat Freddy hem niet meer loslaat al vrij snel beantwoord is en het happy end eigenlijk al op voorhand vaststaat. Wat resteert zijn de creatieve wijzen waarop Freddy zijn slachtoffers aanpakt, iets dat wel mee is genomen naar deze sequel.

Wat vooral opvalt in dit tweede deel is dat de mythe om Freddy heen niet verder wordt uitgediept. Waar in deel 1, zeker aan het eind, de nadruk op wordt gelegd is de geschiedenis van de Freddyfiguur. Zijn misdaden en straf (Freddy werd door de bewoners van Elm Street verbrand) worden breed uitgemeten, maar krijgen helaas in dit tweede deel geen vervolg. Hierdoor wordt Freddy eigenlijk een leeg personage, dat schijnbaar zonder verdere bedoeling zijn slachtoffers afmaakt. Ook de nieuwe kracht van het personen overnemen wordt niet verder uitgewerkt. Freddy kan dat nu eenmaal en daarmee is de kous af. Het had voor de film een stuk interessanter geweest als het hoe en waarom van de demoon meer was uitgelicht, aangezien de kijker nu naar een verzameling moorden zit te kijken in plaats van naar een verhaal.

Freddy's Revenge is eigenlijk voor de echte fans een aanfluiting. Het enige dat er wel in overeind is gebleven is Freddy's oneindige gevoel voor humor. De sarcastische oneliners zijn ook in deze film niet van de lucht en dat blijft toch altijd weer leuk om mee te krijgen. Nieuw in deze film, ook een positief punt, zijn de vernieuwde make-up effecten van Kevin Yagher. Vergeleken bij de eerste film ziet Freddy er absoluut een stuk cooler uit.

Uiteindelijk kan gezegd worden dat Freddy's Revenge eigenlijk het minste deel uit de serie is. De makers hebben hun creatieve huiswerk goed gedaan, zowel op effecten als make-up, maar hebben verzuimd om van deze film een waardige opvolger te maken die de verhaallijn sterk houdt. Wie de film wil zien moet dat doen vanwege de visuele hoogstandjes. Maar wie hem wil overslaan kan niets worden verweten.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare (1994)
A Nightmare On Elm Street (1984)

recensies
over horrorweb