Shutter
Regisseur:Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
Jaar:2004
Taal:Thai
Speeltijd:97 minuten
Cast:Ananda Everingham , Natthaweeranuch Thongmee , Achita Sikamana , Unnop Chanpaibool


Na het daverende succes waarbij zowat alle horror uit AziŽ kritiekloos werd bejegend, begint het westerse filmpubliek dezelfde verzadiging te voelen die zich eerst tegen Hollywood richtte, en waaraan het zich zo weldadig heeft gelaaft. Het zoveelste gordijnharige, spastisch klauterende en grijskleurige meisje dat dreigend en met rode oogjes uit de TV, kast, telefoon of toilet komt -- we hebben het zo langzamerhand wel gezien. Ook Shutter volgt, in hoofdlijnen, de inmiddels vrijwel tot vierbaans snelweg gebaande paden van de J-Horror.

Een jonge fotograaf en zijn vriendin zien na een verkeersongeval mysterieuze en onheilspellende schaduwen op hun foto's verschijnen, en raken steeds verder verstrikt in de verstikkende en gekmakende hallucinaties en kwellingen die daarmee verband lijken te houden. Meer vertel ik lekker niet over het aldus bezien niet bijster opzienbarende verhaal van deze bijzondere film, want hoe minder je erover weet, hoe meer kan worden genoten van deze in alle denkbare opzichten geslaagde horrorfilm uit het land van de makers Jian Gui, Thailand.

Natuurlijk is het een film in de inmiddels behoorlijk platgetreden en uitgemolken Ring-traditie, en veel nieuws valt er op zichzelf ook niet mee te beleven. Deze film onderscheidt zich door de briljante regie en de pure liefde voor vak en genre van de Thaise filmmakers. En hoewel de doorgewinterde J-horrorkijker ongetwijfeld het gevoel zal krijgen het allemaal al eens een keer gezien te hebben, heb ik niet meer zo stijf in m'n stoel gezeten sinds ik Ringu voor de eerste keer zag. Ook de buitengewoon effectvolle geluiden waarmee de beelden worden ondersteund maken van deze film een angstig genoegen.

Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat: een film bedoelt niet meer bedoelt te zijn dan het is, een enge film in de traditie van het Aziatische spookverhaal, samenhangender dan Ju-On, met de intensiteit van Ringu en met de dynamiek van A Tale of Two Sisters. In die zin is de film in hogere zin te vergelijken met Wrong Turn: niks nieuws onder de zon, maar oh wat schijnt 'ie mooi.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (14):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb