Bestel de DVD bij ...

Koop Vampyr bij Amazon.co.uk
Vampyr
(Vampyr - Der Traum des Allan Grey)
Genre:Bovennatuurlijk, Klassieker
Regisseur:Carl Theodor Dreyer
Jaar:1932
Taal:Duits
Speeltijd:75 minuten
Cast:Julian West , Maurice Schutz , Rena Mandel


Wie denkt dat films uit de puberjaren van de cinema voornamelijk uit hopeloos theatrale, slecht gefilmde en trage zwartwit ellende bestaat heeft in veel gevallen gelijk. Met alle goede bedoelingen en harde werken waarmee ze indertijd met, naar de huidige maatstaven, uiterst beperkte technische middelen werden gemaakt -- in het gunstigste geval zijn ze leuk als curiositeit en camp maar beslist geen geloofwaardige horror meer, met de postmoderne ogen bezien.

Toch zijn daar wel degelijk uiterst bezienswaardige uitzonderingen op, waarin begenadigde filmmakers iets tijdloos in hun films weten te vangen. Dergelijke films werden dan indertijd meestal gezien als iets wat we nu als grindhouse beschouwen, waren niet weggelegd voor een groot publiek en waren dan ook meestal een commerciŽle flop. Dreyer's Vampyr uit 1932 is zo'n film, die zelfs zo werd miskend dat deze de carriŤre van de regisseur in de knop brak. Maar wie nu naar deze film kijkt, bereid is de onvermijdelijke erosie van beeld en geluid voor lief te nemen en zich door Dreyer mee te laten slepen in de nachtmerrie van Allan Grey, zal voor altijd verliefd zijn op deze unieke film.

De jonge ontdekkingsreiziger Allan Gray bezoekt een afgelegen kasteel, maar eenmaal daar begint hij te hallucineren, ziet hij levende schaduwen en ontvangt hij cryptische waarschuwingen. Ook krijgt hij een verzegeld pakketje van een oude man, onder verzoek dit pas te openen nadat de man is overleden -- wat niet snel daarna gebeurt. Het pakketje blijkt een boek te bevatten waarin het vampierenverschijnsel wordt beschreven. Langzaam maar zeker wordt Gray weggezogen in de nachtmerrie van het nachtelijke en bloeddorstige kwaad, dat zich in een parallelle werkelijkheid overal om hem heen bevindt.

Het verhaal is gebaseerd op J. Sheridan Le Fanu's verhaal Carmilla uit 1872, en gaat niet over Bram Stoker's gevallen Oosteuropese edelmannen, horde lesbische harpijen of bleke vleermuizen met uitgegroeide hoektanden. Sterker, in de film komt geen druppel bloed voor, een klein plasje onder een postkoets uitgezonderd. Vampyr is een gefilmde nachtmerrie waarin niets is wat het lijkt en de verbanden tussen oorzaken en gevolgen niet op aardse logica zijn gebaseerd. De dromerige beelden, gecombineerd met de ingehouden maar uiterst sfeervolle, klassiek getinte muziek en het dito ingehouden acteerwerk hypnotiseren de kijker, om hem tenslotte weer los te laten in de schemer waarin de hoofdpersoon eindigt. De empathie met Gray wordt mede versterkt door de, zeker voor die tijd, subjectieve en onconventionele cameravoering, met als bloedstollend hoogtepunt de POV-shots uit de doodskist waarin Gray op enig moment in terecht komt, en van welk idee Wes Craven veel later dankbaar gebruik zou maken in zijn meesterlijke zombie-epos The Serpent and the Rainbow.

Vampyr is een onverbiddelijk meesterwerk uit de zwartwitte oudheid dat zich nog steeds laat bekijken als een beklemmende en, ondanks de geŽrodeerde beeld- en geluidskwaliteit, actuele horrofilm pur sang.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb