Bestel de DVD bij ...
Koop Hellraiser bij bol.com
Hellraiser
Genre:Bovennatuurlijk, Splatter
Regisseur:Clive Barker
Jaar:1987
Taal:Engels
Speeltijd:94 minuten
Cast:Ashley Laurence , Doug Bradley , Andrew Robinson


De film met de magische kubus van de Britse fantasiehorrorschrijver Clive Barker heeft veel opgeleverd, niet alleen in geld. Een icoon in de persoon van Doug Bradley's Pinhead. De opmaat voor een filmserie die inmiddels 8 edities omvat. Maar ook en vooral een gedenkwaardige en baanbrekende film.

Een man ontsluit de Lament Configuratie, een ingenieuze kubus met een sleutelmechanisme die de poort naar de hel opent, en vindt daardoor een gruwelijk marteleinde. Zijn nicht en haar man betrekken een nieuwe woning maar weten niet dat de man in een ondode winterslaap op zolder vertoeft. Een gemorst druppeltje bloed doet hem ontwaken, en nu verlangt hij menselijke offers om zijn lichaam, dat hij aan de wachters van de hel -- de Cenobites -- heeft moeten overdoen, te herstellen.

Hellraiser is een bijzondere horrorfilm die veel subgenres met elkaar verbindt en daaromheen zijn eigen fantasiewereld met de eigen logica en mores creŽert, en in die wereld een onderhoudend verhaal uitrolt dat netjes is gefilmd en waaraan het lage budget af en toe wel is af te zien maar over het algemeen niettemin een hoog kwaliteitsniveau weet vast te houden. Maar het bijzondere aan deze film is tegelijk hetgeen voor een aantal kijkers niet in het voordeel ervan zal werken. De spanning wordt op geen enkele wijze in de normale werkelijkheid verankerd, waardoor de kijkervaring afstandelijk blijft en zich meer met die van een SciFi-film dan die van een meer traditionele horrorfilm laat vergelijken.

Buitengewoon boeiend en genrevernieuwend is de erotische, sadomasochistische ondertoon die Barker op narratief samenhangende wijze door zijn verder nogal fysiek getinte en met veel gore gekruide horrorverhaal weet te weven. De onweerlegbare belichaming hiervan is de charismatische en, inmiddels, legendarische leider der Cenobites, Pinhead. Hoe meer pijn, hoe meer plezier en de duivels worden engelen -- het zijn de binnen de context van de film volstrekt logisch gemaakte leefregels die de weliswaar wat afstandelijke kijkbeleving niettemin tot een uiterst boeiende maken.

Hellraiser is een film de die zich met geen andere laat vergelijken, de geestesvrucht van een perverse fantast die een grensverleggende rolprent heeft gemaakt die misschien niet voor iedereen geschikt, maar beslist grensverleggend is.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (36):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Hellraiser II: Hellbound (1988)
Hellraiser III: Hell on Earth (1992)
Hellraiser: Deader (2005)

recensies
over horrorweb